Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Loňská sezona byla pro muzea v kraji úspěšná, rekord mají dvě

Loňská návštěvnická sezona byla pro největší muzea v Libereckém kraji úspěšná. Rekordní počet lidí přišel loni do muzeí v Jablonci nad Nisou a Turnově.

Z muzeí v Libereckém kraji mělo v minulém roce nejvíce návštěvníků turnovské, kam zavítalo 62.596 lidí. „Je to zhruba o 400 více než oproti předchozímu rekordnímu roku 2019 a asi o 1500 víc než v roce 2022," řekl ředitel Muzea Českého ráje v Turnově Jan Prostředník. Podle něj k tomu přispělo i rozšíření muzea do sousední budovy, čímž získalo čtyři nové výstavní prostory a vylepšilo i své zázemí.

Jablonecké muzeum skla a bižuterie loni poprvé překonalo hranici 50.000 návštěvníků. „Měli jsme jich 54.565. Je to třikrát více než před deseti lety. Asi je to i tím, že je o nás více slyšet," uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Jablonecké muzeum se loni do celosvětového podvědomí dostalo i tím, že se podílelo na přípravě podkladů, které pomohly k zařazení ruční výroby skla na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Nadprůměrnou sezonu mělo loni Severočeské muzeum v Liberci s 56.465 návštěvníky. Toto muzeum je specifické tím, že výši zaplacení základního vstupného nechává v posledních letech na úvaze návštěvníků. „Dobrovolné vstupné se osvědčilo a chceme ho dále rozvíjet. Oproti loňskému roku máme nárůst návštěvnosti o cca 20 procent. Tržba za dobrovolné vstupné je 842.434 korun, plánovaný předpoklad byl poloviční," uvedl ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Spokojený s loňským rokem je i ředitel Vlastivědného muzea v České Lípě Zdeněk Vitáček. „Včetně všech našich poboček jsme měli 26.117 návštěvníků, což je asi o 1000 více než v roce 2022. Pomalu se tak blížíme k předcovidovým rokům, kdy jsme v roce 2019 měli asi 29.300 návštěvníků," uvedl. Loňská sezona mohla být podle něj ještě lepší, kdyby v létě zhruba na měsíc nemuseli uzavřít pobočku v Doksech poté, co ji při bouřce vyplavila voda. „Pro ni to bylo v době, kdy má hlavní část sezony," dodal Vitáček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou

Štítky ČR, muzea, turistika, Liberecký, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňská sezona byla pro muzea v kraji úspěšná, rekord mají dvě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.