Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Činohru Gazdina Roba uvede v premiéře liberecké Šaldovo divadlo

České klasické dílo Gazdina Roba uvede vůbec poprvé liberecký činoherní soubor Divadla F X. Šaldy. V premiéře jej představí v pátek 26. ledna. Drama z vesnického prostředí, které napsala Gabriela Preissová, dosud viděli v Liberci diváci dosud jako operu nebo taneční adaptaci.

GAZDINA ROBA

Svou troufalou dramatickou prvotinu napsala Gabriela Preissová (1862–1946) ve svých sedmadvaceti letech na objednávku prvního ředitele Národního divadla Františka Adolfa Šuberta. Hra neznámé krasavice z moravského venkova nadchla i přísného dramaturga Ladislava Stroupežnického a obrovský úspěch premiéry v listopadu 1889 vyvolal jeden z nejbouřlivějších skandálů české divadelní historie, zuřivý spor mezi zastánci pozdního romantismu a průkopníky realismu. Zdroj: Lenka Chválová, DFXŠ

Režie představení se ujal Martin Františák, který se do Liberce vrací tři roky od premiéry velmi úspěšné inscenace Sylva podle Vesnického románu Karoliny Světlé, která činohru Šaldova divadla přivedla na dvě prestižní mezinárodní přehlídky. Ústřední trojúhelník vytvořila nejmladší generace souboru – Kateřina Kornhäuserová, Filip Jáša a Stavros Pozidis, hlavní sokyni Evinu pak Jana Hejret Vojtková.

V Gazdině robě režisér zachovává vybroušenou stavbu tragédie i zvukomalebnost a citovou hloubku stylizovaného nářečí, které Preissová vytvořila. Citlivě čistí archaismy a zpřístupňuje dnešnímu divákovi živé a palčivé téma hry: Vzorec společenské nesnášenlivosti. Surovost a temnota míst, ve kterých občas žijeme. Pokřivenost falešné morálky a víry. Nepřipravenost mládí na takovýto nerovný souboj,“ popisuje dramaturgyně Lenka Chválová.

Nadčasové linie scény a kostýmů pro představení stvořila výtvarnice Eva Jiřikovská. Hudbu k inscenaci napsal Ivan Acher, jeden z nejoceňovanějších současných českých skladatelů a liberecký rodák.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo F. X. Šaldy

Štítky Gazdina roba, premiéra, činohra, Divadlo F. X. Šaldy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Činohru Gazdina Roba uvede v premiéře liberecké Šaldovo divadlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.