Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mezinárodní Nisa Film Festival hlásí rekordní zájem filmařů

Letošní ročník Nisa Film Festivalu ještě ani nezačal a už hlásí první rekord. Do soutěže je přihlášeno rekordních 900 filmových snímků. Takové množství se podle pořadatelů ještě nikdy nesešlo.

Přihlášené jsou snímky celovečerní hrané, dokumentární a krátké, pojednávající o aktuálních i historických tématech nebo takové, co vypráví nadčasové příběhy. Ucházejí se o místo v jedné ze tří soutěžních kategorií, a tím i o jednu z deseti Ryb z Nisy. Které filmy ze všech přihlášených nakonec budou vybrány do soutěže, se jejich tvůrci dozvědí do začátku dubna. Nisa Film Festival se uskuteční 14. – 19. května.

Skutečnost, že cestu na filmové plátno a do programu Nisa Film Festivalu hledá opět takové množství filmů zpracovávajících tolik rozličných témat nás utvrzuje v tom, abychom ve své práci pokračovali,“ říká Ola Staszel, jeden z dvojice ředitelů festivalu.

„Těší nás, že výběrovou komisi letos obohatily nové tváře, které nám pomůžou všechny filmy zhlédnout a podpoří nás ve výběru příspěvků pro jednotlivé filmové řady a soutěžní kategorie,“ pokračuje Staszel. Novými členy týmu festivalu jsou mimo jiné Ludmila Pogodina, běloruská umělkyně a novinářka žijící v Berlíně, nebo Josefine Siebert z Chotěbuzi, vědkyně zaměřující se na kulturní a mediální vědu.

Nisa Film Festival se koná každý rok v květnu už od roku 2004, v regionu trojzemí České republiky, Německa a Polska. Z původní myšlenky promítat filmy ve třech zemích vznikl kulturní most pro filmové fanoušky ze tří sousedních zemí a důležité místo setkávání pro tuzemské i mezinárodní filmové tvůrce a zástupce filmového průmyslu. Zvláštní a jedinečný je na Nisa Film Festivalu jeho trinacionální charakter napříč žánry s filmovými představeními na zhruba 20 promítacích místech na řece Nise. Také 21. ročník festivalu nabídne filmový program s mezinárodním přesahem, a kromě tří soutěžních kategorií a různých tematických bloků nabídne také doprovodné akce, jako jsou koncerty, autorská čtení, výstavy a party.

Pod názvem „Female Perspectives“ bude letos řada Fokus v rámci letošního programu festivalu věnovat zvláštní pozornost ženskému pohledu na svět nejen v kině. Těšit se mohou návštěvníci i třeba na koncert ukrajinské rapperky Aljony Aljony, která vystoupí 18. května v prostorách Kühlhaus v Görlitzu.

21. Nisa Film Festival bude zahájen dne 14. května v Divadle Gerharta Hauptmanna v Žitavě. Slavnostní udílení cen se uskuteční dne 18. května v prostorách Kühlhaus v Görlitzu. Oceněny budou kromě nejlepšího celovečerního hraného, dokumentárního a krátkého snímku a favoritů publika také nejlepší herecký výkon, nejlepší scénář a nejlepší scénografie. Kromě toho bude udělena Zvláštní cena festivalu snímku, který se věnuje porozumění kulturním a etnickým rozdílům mezi různými zeměmi nebo tomu, co mají společné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nisa Film Festival

Štítky filmový festival, Nisa Film Festival, Trojzemí, soutěž, ČR, Polsko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní Nisa Film Festival hlásí rekordní zájem filmařů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.