Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zahájení divadelního festivalu v Turnově připraví umělá inteligence

Umělá inteligence (AI) bude letos autorem zahajovacího programu 28. ročníku čtyřdenního multižánrového festivalu Žlutomodrý kocour. V Turnově se bude jeden z největších divadelních festivalů v Libereckém kraji konat od 15. do 18. února a vystoupí na něm 20 amatérských i poloprofesionálních souborů z celé země.

Co se týče toho samotného tématu, jako každý rok se snažíme být aktuální a reagovat na to, co ve společnosti nějakým způsobem rezonuje, což je teď to větší téma umělé inteligence," řekl ředitel festivalu Mario Kubaš. I proto je letos poprvé autorem zahajovacího programu AI. „Jsem přesvědčen, že publikum bude značně překvapeno, a spíše nikoliv příjemně. A jak asi tušíte, tento nástroj už umí dost šílené věci a myslím, že to na tom zahájení bude asi patrno," dodal.

Nezvyklé bude podle něj i představení vybrané pro slavnostní zahájení, což bude Happy Hour performera a experimentátora Jana Mocka. „Snažíme se stále posouvat hranice. Myslím si, že diváci kocoura jsou zvyklí už na všelicos. Ale toto jistě ještě nikdy neviděli," uvedl Kubaš.

Žlutomodrý kocour bude i letos postupovou přehlídkou na Mladou scénu v Ústí nad Orlicí, Šrámkův Písek a Divadelní Piknik Volyně. Z turnovských souborů tentokrát vystoupí jediný, představení připraví základní umělecká škola. „Bude extrémně zajímavé, protože je to sebraná poezie z turnovských ulic, která je zrepovaná samotnými studenty. Takže na to se velmi těším. To je kratší kus, který pracuje s tím, co se v Turnově říká po ulicích, o čem se mluví a je to předěláno do takových rapových textů," řekl ředitel festivalu.

Turnovský festival se dříve jmenoval Modrý kocour. Přízvisko žlutomodrý má od předminulého roku na podporu Ukrajiny napadené Ruskem. A zůstane to tak podle Kubaše do doby, než konflikt skončí. „My stejně jako minulý rok budeme pořádat sbírku, konkrétně pro oděské divadlo, které pracuje na současném ukrajinském textu, který zpracovává tragické příběhy z Chersonské oblasti. Budeme se snažit ten soubor pozvat na následující ročník," dodal.

Rozpočet festivalu je zhruba 400.000 korun, turnovská radnice ho letos podpořila částkou 110.000 korun a kraj 60.000 Kč. Zbytek hradí organizátoři z darů od sponzorů a vybraného vstupného. Permanentka na celý festival stojí 450 korun, každoročně festival navštíví kolem 2000 diváků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Žlutomodrý kocour

Štítky ČR, divadlo, AI, festival, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahájení divadelního festivalu v Turnově připraví umělá inteligence  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.