Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Světoznámý typograf a metalista František Štorm zahájí v Liberci svou výstavu fantastických maleb

V libereckém Severočeském muzeu začne ve středu 14. února výstava předního českého typografa Františka Štorma. Výstavu s názvem Libero slavnostně zahájí sám autor na vernisáži v 17 hodin. Doprovodí ji koncert hudebního tělesa Maldorör Disco, jehož součástí je i sám vystavující umělec coby kytarista.

Výstavní projekt Libero v Severočeském muzeu je dosud jeho nejrozsáhlejší výstavou zaměřenou na přírodní a fantastické motivy. František Štorm je autorem mnoha písem prodávaných po celém světě a od devadesátých let se věnuje také volné tvorbě, dřevorytu, linorytu, v poslední době také malbě. Proslavil se rovněž jako zpěvák a textař metalové kapely Master´s Hammer, v současné době je členem skupiny Maldorör Disco,“ láká na vernisáž kurátor Luděk Lukůvka a prozrazuje, že hosté budou moci na místě ochutnat i pivo pivovaru Chříč, jehož vizuální identitu vytvořil právě Štorm.

František Štorm je uznáván jako přední světový typograf, jehož výtvarně laděná písma jsou nerozlučně spojena s tzv. Střešovickou písmolijnou (Storm Type Foundry) založenou v devadesátých letech. Nedílnou součástí jeho práce jsou také knižní ilustrace, kresby a grafiky.

František Štorm - Libero
Termín: 15. 2. – 26. 5. 2024
Vernisáž: 14. 1. 2024 v 17.00, zahraje Maldorör Disco (František Štorm, kytara)
Místo konání: Severočeské muzeum v Liberci, malý sál

V posledních letech se Štorm věnuje malbě, jíž se zabývá ve stále větší intenzitě. Ta je také hlavním médiem, kterým se mnohostranný výtvarník a hudebník představí libereckému publiku. I když Štorm na grafický design rozhodně nerezignuje, jeho malířská tvorba bude i pro mnohé znalce jeho grafického díla překvapením. V Liberci poprvé představí širokou škálu pláten výrazných kontrastních barev, které mají až psychedelické vyznění. Hlavním motivem výstavy je příroda, kterou je autor obklopen v okolí svého ateliéru v jižních Čechách. Fantasknímu světu na výstavě ale překvapivě vládne nepravděpodobně skutečná bytost, odborně zvaná bochnatka americká, invazní druh skrývající se v jihočeských rybnících.

Na rozdíl od své nekonvenční tvorby je František Štorm svým přístupem možná tradiční typ výtvarníka, když mluví o své práci: „Nápady si zapisuju do počítače, kreslím si je do sešitu anebo si je rovnou nahrávám na mikrofon,“ vypočítává a doplňuje: „A dostávám je na cestách, v letadle do Guatemaly, anebo při procházce v bačkorách po hrázi. Mám takové speciální pantofle do bláta. Uvařím si hrnek čaje, sednu si na hráz a jen tak koukám. To stačí. Co jiného člověk potřebuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Severočeské muzeum Liberec

Štítky výstava, František Štorm, Severočeské muzeum Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světoznámý typograf a metalista František Štorm zahájí v Liberci svou výstavu fantastických maleb  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.