Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Úsekový radar pod Ještědem začne co nevidět měřit. Objeví se i jinde

U silnice ve směru na Ještěd, v ulici Dubice, se objevil nový radar. Měřit umí úsekovou i okamžitou rychlost projíždějícího vozu a je jedním z prvních několika radarů tohoto typu, které se postupně na území města objeví. Měřit a odesílat informace o rychle jedoucích řidičích začne co nevidět.

 V rámci rozsáhlého projektu město pořídilo i software na zpracování výstupů z těchto radarů, který umí vyhodnotit, zda došlo k přestupku. Cesta k Ještědu byla vybrána proto, že zde až 70 procent řidičů překračuje povolenou rychlost. Jde o jeden z prvních radarů tohoto druhu v Liberci, v okolních městech už jsou využívány déle. Typicky třeba v Turnově, kde fungují už řadu let anebo v Jablonci nad Nisou.

Chceme to tímto způsobem zatím řešit jen v některých lokalitách, nejsme příznivci represivního způsobu měření. Vloni jsme proto rozhodli o nákupu informativních radarů, které ukazují rychlost projíždějícího vozu, ale mají jen informační charakter. Pokud nebude informativní radar účinkovat, pak by přišel na řadu snímač,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Nový úsekový radar v ulici Dubice v Dolním Hanychově

Zájem o radary mají i v dalších obcích a chtějí se do systému Liberce v budoucnu přidat. Jako první se do systému připojí například Oldřichov v Hájích, kde už podnikli zastupitelé nezbytné kroky pro pořízení radarů.  Zájem mají i třeba v Hodkovicích, Hrádku, Chrastavě, celkem je zájem asi ve čtrnácti obcích.

V Liberci máme i od občanů požadavky na instalování úsekových radarů, například na Františkově ve Švermově ulici, dále v Hodkovické, v Puškinově nebo Partyzánské ulici. Všude tam, kde městská policie už v minulosti projíždějící auta kontrolovala měřícím zařízením,“ vyjmenoval primátor.

Jeden úsekový radar se letos objeví i na průtahu Libercem, na silnici I/35, kde jej má v plánu instalovat Ředitelství silnic a dálnic a následně jej předá do užívání městu.

Ne všude bude je ale potřeba úsekový radar namontovat, protože na rychle jedoucí řidiče zabírají i informativní radary. Podle ředitele liberecké Městské policie Ladislava Krajčíka například v Hejnické ulici. „Poměr lidí, kteří překračovali  rychlost dříve a nyní, se přetočil. Dříve, když tam žádný radar nebyl, jezdilo 70% lidí rychle, nyní je těch 70 procent jedoucích tak jak má,“ uvedl Krajčík.

Strážnícig hlídají dodržování předepsané rychlosti ve městě i ručním radarem, kdy má městská policie schváleny úseky měření rychlosti. Zveřejněné jsou na webu městské policie a náhodně je strážníci navštěvují a dodržování rychlosti kontrolují. „Zaměřujeme se na přechody pro chodce, okolí škol a školek a všude v místech, kde je občas potřeba dát najevo, že je skutečně nutné jezdit pomalu,“ dodal Krajčík.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky úsekový radar, měření, rychlost, Liberec, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Samozřejmě, město je finančně totálně v háji, silnice katastrofa, všechno je v dezolátu a tak město potřebuje prachy !!! No tak dáme radary....jednoduše vydělané peníze !

Pátek, 1. března 2024, 12:17Odpovědět

Yvana Pampeliška

Puškynově? To je vtip?

Pátek, 1. března 2024, 08:00Odpovědět

Mirek Šťastný

Puškinova

Čtvrtek, 29. února 2024, 15:14Odpovědět

Úsekový radar pod Ještědem začne co nevidět měřit. Objeví se i jinde  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.