Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muzeum v Železném Brodě je po roce opět přístupné veřejnosti, jedna síň patří Libenskému a Brychtové

Na originálně vytvořenou expozici skla láká městské muzeum v Železném Brodě na Jablonecku, které je po více než roční rekonstrukci přístupné veřejnosti od pátečního večera. Ředitelka muzea Petra Hejralová sdělila, že se při výběru vitrín a jejich nasvícení podařilo najít řešení, které nemají nikde jinde minimálně ve střední Evropě. Lákadlem muzea je i sál s monumentálními skleněnými tavenými plastikami dvojice Libenský - Brychtová, která proslavila Železný Brod po celém světě.

Město rekonstrukci muzea dělalo v projektu za 31,3 milionu korun, na který získalo dotaci 28,2 milionu z norských fondů. Většinu peněz použilo právě na stavební úpravy a proměnu expozic. „Stavebně se toho dělo hodně, ale hodně toho není vidět, protože to jsou technologie, které jsou schované ve zdech. Je tu úplně nová elektroinstalace, datové rozvody a infrastruktura, která nám pomáhá k lepšímu ovládání muzea, jako je dálkové rozsvěcení vitrín, světel. Máme tady moderní technologie, jako jsou dotykové obrazovky, a zcela na míru prototypové vitríny, které jsou asi unikátní v rámci střední Evropy," uvedla Petra Hejralová.

Vitríny jsou originální díky své konstrukci v kombinaci s nasvícením. „Architekty jsou koncipovány takovým způsobem, aby dávaly efekt difúzního osvětlení, které je pro účely expozice uměleckého skla naprosto fantastické, výjimečné," sdělila kurátorka muzea Lenka Jůnová.

Předtím muzeum k nasvícení exponátů používalo denní světlo. „To hrálo asi dominantní roli. Teď jsme to postavili jinak. Ta místnost je celá temná a svítí jenom vitrína se skleněnými předměty," doplnila ředitelka muzea. Expozice mají i jiné uspořádání. Nyní nejsou exponáty řazeny chronologicky. „Dávali jsme k sobě předměty, které spolu ladí barevně nebo různými technikami, které jsou příbuzné. Tím jsme chtěli umocnit krásu tvarů, barev, aby to lahodilo oku a návštěvníci měli z toho intenzivní vizuální zážitek," uvedla Hejralová.

Patrné to je nejen v části věnované železnobrodské škole, ale třeba i v expozici s takzvanými železnobrodskými figurkami. „Tady jsme si dali za cíl, aby se návštěvníci pobavili určitými skupinkami," sdělila Jůnová. V expozici tak například vznikl podvodní svět či myslivec, který je umístěný tak, že to navenek vypadá, jako by střílel na světlo v místnosti.

Jeden sál muzea je věnovaný asi nejslavnějším železnobrodským sklářům, což byli manželé Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová. Význam tohoto místa umocňuje i strop s grafickými výtvory, které jsou z doby postavení muzejní budovy, tedy 30. let minulého století. „My jsme během rekonstrukce zjistili, že byl podsvícený, tak jsme to nechali obnovit. A teď tu opět svítí po mnoha desítkách let," dodala Jůnová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městské muzeum v Železném Brodě

Štítky Městské muzeum, Železný Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Železném Brodě je po roce opět přístupné veřejnosti, jedna síň patří Libenskému a Brychtové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.