Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jarní sezonu v Oblastní galerii otevírá zvuk i ticho. Mění se také vstupné

Oblastní galerie v Liberci vstupuje do jarní sezony hned s několika novinkami. Od 8. března své stálé expozice zpřístupňuje veřejnosti zdarma. Výstavní sezonu zahajuje výstavami české výtvarnice Ivany Lomové a rakouského umělce Josefa Baiera.

Novinkou platnou od dnešního dne je dobrovolné vstupné pro návštěvníky do stálých expozic galerie, a to po celý týden. Končí tak čtvrteční vstupné zdarma a zájemci mohou přijít za dobrovolné vstupné denně. Zpoplatněny ovšem budou krátkodobé výstavy a mírně dochází k úpravám cen vstupného. Otvírací doba se nemění, a kromě pondělí je otevřeno denně od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek do 20 hodin.

Kinetika a zvuk zaplnily bazénovou halu

První výstavou jarní sezony v Oblastní galerii je kineticko-zvuková expozice rakouského umělce Josefa Baiera s názvem Sounds Shapes. V bazénové hale se mohou návštěvníci zahledět i zaposlouchat do instalace Křivky sluchu, v níž rozpohybovaná kyvadla rozeznívají vyladěné zvukové trubice. Se zvuky ale pracují i jiná Baierova díla rozmístěná v dalších prostorách galerie, z nichž některá si mohou návštěvníci také vyzkoušet.

Nejoblíbenější autorova forma je spirála, a tak ji lze vidět i v jeho mnoha dílech,“ poznamenala kurátorka výstavy Daniela Kramerová, která k autorovi uvádí, že nejraději využívá přírodní materiály a pracuje s živly. A tak v minulosti nechal například některé své plastiky shořet, jiné rozpohyboval vodou či větrem.

Výstavní prostory se mi moc líbí a cením si toho, že je instalace umístěna na pevných lankách a vypadá tak velmi působivě,“ okomentoval svou výstavu v Liberci Josef Baier, který v Česku vystavuje teprve potřetí a potřetí představuje veřejnosti také instalaci vystavenou v galerii. Tu měli možnost vidět lidé poprvé v roce 2017 v Burgheimu, vloni ve slovenském Šamoríně a nyní v Liberci.

Realistické obrazy výtvarnice Ivany Lomové

Druhou, neméně působivou novou výstavou Oblastní galerie k začátku jarní sezony, je expozice obrazů malířky Ivany Lomové nazvaná Ticho. Rekapituluje posledních více než dvacet let tvorby této významné české autorky prostřednictvím maleb reálného světa, tvořených technikou oleje na plátně.

Její obrazy jsou malbami, které svět nesoudí ani s ním nebojují. Odrážejí realitu pozorovatele, často s mírně ironickým podtextem, někdy zase s lehce chladným odstupem a nezřídka s pocitem vděku,“ popisuje kurátorka výstavy Jana Farská Hájková.

Na výstavu jsme toho vybrali hodně a pak jsme to poměrně dost čistili. Malířství je tiché umění samo o sobě a možná proto napadlo Janu (kurátorka výstavy, pozn. red.) dát výstavě název Ticho. Mám obrazy klidné a soustředěné a nejsem žádná gestická a akční umělkyně a určité zastavení a soustředění je obsaženo i v mých obrazech,“ poznamenala k liberecké výstavě Ivana Lomová, která ji zahájila osobně ve čtvrtek 7. března a návštěvníci ji mohou vidět až do 26. května. Na programu je také komentovaná prohlídka s autorkou naplánovaná na 21. března.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OGL

Štítky Oblastní galerie Liberec, jarní sezona, Josef Baier, Ivana Lomová, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní sezonu v Oblastní galerii otevírá zvuk i ticho. Mění se také vstupné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.