Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Naivní divadlo v Liberci si připomíná Světový den loutkářství. Uvede i tradiční loutkovou hru

Liberecké Naivní divadlo oslaví společně s loutkáři z Divadla Drak z Hradce Králové a Bratislavského bábkového divadla Světový den loutkářství, který připadá na 21. března. Spolek českých a slovenských loutkářů uvede tradiční československou loutkovou hru: Kašpárek a zbojník.

Naivní divadlo v Liberci si připomíná svátek Světového dne loutkového divadla, které připadá na 21. března. Tento významný svátek oslaví divadlo společně s loutkáři z Divadla Drak z Hradce Králové a Bratislavského bábkového divadla, kteří do Liberce přivezou svou koprodukční inscenaci Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník. Diváci se na ně mohou těšit ve čvrtek 21. března v 19:00 hodin v Sále NDL. 

Tento projekt spojený společně s královéhradeckým a bratislavským divadlem vznikl u příležitosti třicátého výročí rozpadu Československa. Oslavuje zcela jedinečný fenomén blízkosti dvou národů, které na 75 let spojily svůj historický vývoj a která nejspíš nemá ve světě obdoby.

„Autorská inscenace Kašpárek a zbojník ohledává různé podoby současného vztahu mezi Čechy a Slováky na půdorysu klasického příběhu s postavami, jež nejvíce vystihují stereotypy obou národních charakterů: Český hovorný, ale i prospěchářský Kašpárek a slovenský odvážný, ale i patetický Jánošík,“ informovala za Naivní divadlo v Liberci Jana Pittnerová. Inscenace obdržela Cenu Divadelních novin coby počin roku v kategorii Loutkové divadlo a Cenu ERIK za nejinspirativnější českou loutkovou inscenaci sezóny.

Světový den loutkového divadla tak nabízí jedinečnou možnost, jak společně oslavit bohatou historii a význam českého a slovenského loutkářství, které je od roku 2016 zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě večerního uvedení pro veřejnost si dvě reprízy Kašpárka a zbojníka připravilo divadlo také v pátek 22. března pro žáky základních škol. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Juraj Starovecký

Štítky Liberec, Naivní divadlo, Světový den loutkářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naivní divadlo v Liberci si připomíná Světový den loutkářství. Uvede i tradiční loutkovou hru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.