Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Festival Jeden svět se po roční pauze vrací do Liberce. Přiveze sedm filmů

Sedm dokumentů s tematikou lidských práv nebo aktuálních globálních témat přivezou do Liberce organizátoři festivalu Jeden svět. Publiku je promítnou v Kině Varšava v termínu od 8. do 12. dubna. Do Liberce se výběr z nejnovějších mezinárodních i českých dokumentárních filmů vrací po roční pauze.

Festival zahájí snímek Útěk z utopie režisérky Madeleine Gavin sledující uprchlíky, kteří se pokusili utéct z jednoho z nejutlačovanějších míst na planetě – Severní Koreje, a pastora pomáhajícího organizovat útěky ze sousední země.

Na cestu s cílem zachránit planetu se v humorné globální home eseji vydá režisérka Marta Kovářová spolu se svým otcem, vědcem Jiřím Svobodou. V dokumentu Jiříkovo vidění společně objíždějí mezinárodní summity a snaží se si vzájemně porozumět.

Když se v roce 2021 v Afghánistánu znovu chopil moci Tálibán, podařilo se zahraničnímu korespondentovi Ibráhímu Naš'atovi přesvědčit jeho vedení k natáčení. Snímek Základna Hollywoodgate se věnuje tématu Afghánistánu, kde se v roce 2021 chopil moci Talibán. Kamera sleduje muže z vedení radikálního hnutí, kteří se v zemi snaží nastolit vojenskou diktaturu, a vědomě balancuje na pomezí novinařiny a propagandy.

Hlavní hrdina dalšího připraveného filmu Bílý anděl je policista Vasyl, který spolu s kolegy riskuje svůj život, aby z bojiště z městečka Marinka v Doněcké oblasti zachránil co nejvíce civilistů.

Dokument Venezuela: Země ztracených dětí odhaluje realitu Venezuely, země, která se potýká s hlubokou sociální a ekonomickou krizí. Příběhy opuštěných dětí žijících v extrémní chudobě a zanedbávání odhalují tragické důsledky politického a hospodářského kolapsu této latinskoamerické země.

Zpěvačka Ella patří k národu Sámů, původnímu obyvatelstvu severní Evropy. Když norská vláda vydá povolení k těžbě mědi v oblasti, odkud Ella pochází, rozhodne se jednat.  Rahčan – Ella se bouří je příběhem o boji za záchranu domova.

Na Schous plass v Oslu najdeme nejoblíbenější stolní tenisové stoly v Norsku. Pokud to počasí dovolí, vždy se zde najde skupina lidí, kteří se tu scházejí, aby hráli a navazovali nová přátelství. Nicméně kvůli tomu, že někteří účastníci mají liberální přístup k alkoholu a nelegálním látkám, město hrozí, že stolní tenisové stoly odstraní. Pingpongová rodina je humanistický dokument o komunitě, společenství a stolním tenisu.

Kromě filmového programu Jeden svět se mohou návštěvníci a návštěvnice těšit na debatní program s hosty a hostkami, krátké filmy pro děti, umělecké instalace a výstavy a koncert Rozálie Havelkové. Vstupenky je možné zakoupit na pokladně kina Varšava a na webu goout.cz,“ dodala mediální koordinátorka Eva Svobodová.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto festival Jeden svět

Štítky Jeden svět, festival, lidská práva, globální témata, Kino Varšava, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jeden svět se po roční pauze vrací do Liberce. Přiveze sedm filmů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.