Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V liberecké Oblastní galerii vystavuje deset litevských umělců

„Identita. Útěk z postsovětského prostoru“ je název nové výstavy v Oblastní galerii v Liberci. Představují zde tvorbu deseti umělců a umělkyň různých generací z Litvy, kteří se snaží najít svou identitu. Výstava je věnována 20. výročí členství Litvy a České republiky v Evropské unii a je k vidění do 28. července.

Sociální, ekonomická a kulturní transformace střední a východní Evropy na konci 20. století podnítila místní umělecké komunity k opětovnému zkoumání svých historických kořenů, reflexi historické paměti a do jisté míry i k novému hledání vlastní identity,“ vysvětluje kurátorka výstavy Agnė Mackevičiūtė s tím, že hledání vlastní identity a neustále hledání odpovědi na otázku, co je vlastní kultura a co je ta vnucovaná okupanty, je stále se objevujícím námětem.

Výstava představuje deset současných litevských umělců a umělkyň. Někteří z nich se zaměřují na proměnu krajiny nebo kulturních vazeb země (Andrej Vasilenko, Indrė Rybakovaitė, Eglė Ridikaitė). Jiní, zejména ti, kteří se narodili a vyrostli v období komunismu, se ve svých dílech zabývají historickou identitou a kolektivními traumaty a vyjadřují touhu po svobodě i odhodlání vymanit se z norem vnucených nebo přijatých za vlastní během sovětské okupace (Žygimantas Augustinas, Ieva Skauronė, Žydrūnas Mirinavičius, Algimantas Kensminas). Mezitím se část mladé generace, která vyrostla po rozpadu Sovětského svazu, identifikuje s globálním světem a zabývá se tématy, jako jsou sexualita, individuální potřeby, nový materialismus nebo vady postmoderního kapitalistického systému a pozůstatky režimní kultury, které jsou v dnešním světě stále patrné (Denisas Kolomyckis, Rūta Putramentaitė, Tauras Kensminas). Všechny nakonec spojuje neustálé hledání sebe sama a kulturní identity.  

Výstavu můžete navštívit každý den, kromě pondělí, od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek do 20 hodin.

Ohodnoť článek

Foto OGL

Štítky výstava, Litva, Oblastní galerie Liberec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké Oblastní galerii vystavuje deset litevských umělců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.