Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Film o Kavanovi, těžbě uranu i dětských hrdinech. Témata regionu lákají filmaře

Hned několik příběhu souvisejících s naším regionem se v dohledné době dostane na filmová plátna. Jako dokumenty či celovečerní snímky se mohou diváci těšit na vyprávění o životě libereckého rodáka Petra Kavana, nahlédnou do historie těžby uranu anebo se dozvědí o hrdinství dětí z konce 2. světové války.

V prvních měsících letošního roku se v Libereckém kraji i v okolí natáčel celovečerní snímek podle předlohy Jiřího Stránského s názvem Tichá pošta. Příběh vypráví o hrdinství skupiny dětí, která na sklonku německé okupace zachraňovala sestřeleného francouzského pilota.  Dobrodružný rodinný film se odehrává v zasněžených Krkonoších.

Opravdu se stalo, že na sklonku války parta dětí, i přes velké nebezpečí, zachránila francouzského průzkumného pilota,“ konstatoval herec Matěj Hájek, který hraje otce Anky, která skupinu dětí vede. „Myslím, že je super, že vzniká film, který má dětské hrdiny, protože takových filmů se moc nedělá," dodal herec Denis Šafařík, představitel Milouše. Premiéra filmu, který vznikl pod režijní taktovkou Jána Sebechlebského, má premiéru v březnu 2025.

Tento snímek je jedním z několika, jehož vznik finančně podpořil i Liberecký kraj. Ten letos na podporu filmů vydal 900 tisíc korun.

Víme, že pro určitou, a ne zrovna malou skupinu návštěvníků jsou významnými turistickými cíli místa, kde se natáčely různé filmy, seriály či pohádky. Někteří si dokonce vedou evidenci takových míst, která navštívili. Návštěvnost však není hlavní motivací pro naši podporu. V první řadě nám jde o kvalitu tvorby a témata, která jsou pro náš kraj zásadní,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podporu získal i další celovečerní snímek, vztahové drama Mistryně, které je druhým celovečerním dílem režiséra Bohdana Karáska.

V letošním roce se kraj finančně podílí například také na vzniku dokumentárního filmu Kola osudu o životě a díle libereckého rodáka, výtvarníka a umělce Petra Kavana a snímku s pracovním názvem Uraňáci, který mapuje historii uranové těžby a její dopady na krajinu a společnost v České Lípě a blízkém okolí. Podporu získal i vznik inovativního videoartového hudebního klipu New Nature, jehož centrem je unikátní nástroj a produkty z českého skla – Bohemian Cristal Instrument.

Zdejší region je pro filmaře přitažlivý. V minulých letech tady natáčeli například celovečerní film režiséra Tomáše Hodana Poslední závod, který se odehrává v Krkonoších. Znovu předestřel legendární příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Točil se tady i film Konec světa režiséra Bohdana Slámy, příběh dědy Igora a vnuka Tondy odehrávající se v Jizerských horách a Podkrkonoší ve složitém období roku 1968.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto 8 heads production

Štítky filmy, natáčení, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Film o Kavanovi, těžbě uranu i dětských hrdinech. Témata regionu lákají filmaře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.