Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Největší pouliční festival v Česku se otevře již za dva týdny v Olomouci

PR článek

Už jste navštívili největší pouliční happening v Česku? Tak si nezapomeňte udělat poznámku do diáře. V sobotu 22. června zaplní náměstí a ulice krajského města festival Olomouc (o)žije, který představí více než stovku kapel a hudebníků hrajících nejrůznější žánry – rock, pop, šanson, blues, jazz, funky, lidovou muziku i vážnou hudbu. V tento den uvidíte Olomouc jinýma očima – nasajete neuvěřitelnou atmosféru akce, poslechnete si zajímavé kapely, uvidíte tanečníky, výtvarníky a další umělce přímo na ulici, využijete nabídky dobrot v gastro zónách nebo v desítkách otevřených kaváren, bister, restaurací a vináren. Bohatý program chystají pořadatelé také pro děti.

Festival je výjimečný tím, že nemá hranice. „Návštěvníky nesvazujeme jedním místem ani jevištěm, ba naopak jim dáváme možnost toulat se olomouckými uličkami a objevovat - nejen nejrůznější umělce, ale třeba i nové přátele, nebo místa, která jim jindy zůstávají skryta,“ popisuje ideu akce duchovní otec festivalu Štěpán Havran.

Téměř na každém rohu lidé tančí, zpívají a sdílí radost při vystoupeních lokálních umělců a organizací (např. studenti hudební školy, skauti), známých interpretů (v předchozích letech např. Voxel, Marcell), profesionálů, amatérů, ale také zástupců místních menšin (např. romské nebo ukrajinské kapely). Všichni umělci vystupují dobrovolně, bez nároku na honorář. Je na divácích, zda se rozhodnou některého z nich během vystoupení podpořit, ať už příhozem do kasičky nebo digitálně prostřednictvím QR kódu.

A na co všechno se můžete těšit? „Je těžké vybrat ze stovky vystupujících umělců. Já osobně se těším například na bubenickou show Jumping Drums, výbornou KJ SAX, která hrála i pro bývalého prezidenta USA Billa Clintona, populární New Street Band, dechový show band Brass Avenue, Johanku Valáškovou alias New Castanets, šansoniérku La Boujeau, domácí Blues Power či Sugar & Spice Holding Company a řady dalších hudebníků a kapel,“ zve Štěpán Havran.

Letos poprvé se mohou návštěvníci těšit na elektro stage v Baru Zahrada, která bude spojena s oslavou lásky (v ten den si dramaturgové a producenti elektro stage - Radka a Jonáš - řeknou své ano). Festivalové fandy také čekají food zóny na Horním a Dolním náměstí a menší food & design point na Žerotínově náměstí, otevřená vyhlídková radniční věž, několik výstav, kreativní fotokoutek, diskusní fórum, silent disco, projekce studentských hudebních klipů a další zajímavosti a vychytávky. Tradiční after party je letos připravena v letním kině.

Nebojte se vzít do ulic Olomouce také děti. Pořadatelé přichystali i pro ně bohatý program, například dílnu Hanácké drbny, zábavné hry se Svišti v pohybu, nebo pojišťovnou VZP, pískoviště s bagry generálního partnera společnosti Gemo, tetris z měkkých kostek a další atrakce.

Chcete si vychutnat tuto jedinečnou akci se vším všudy? Pak si nenechte ujít ani ranní komunitní snídani. Stačí navařit nebo upéct nějakou tu laskominu a podělit se s ní s ostatními ke sto metrů dlouhému stolu, který bude stát v sobotu ráno od 9:00 na Horním náměstí. Během snídaně budou moci lidé zakoupením kávy nebo drobného občerstvení podpořit neziskovou organizaci Dobré místo pro život a její projekt Otevřeme zahradu.

V pořadí již 4. ročník pocovidového happeningu vyrostl v největší pouliční akci, jakou lze v Česku navštívit. Festival, který se pyšní titulem Nejlepší akce Olomouckého kraje dle hlasování diváků, bude v sobotu 22. června hostit přes 100 kapel, sólistů, buskerů a pouličních umělců z řad tanečníků a výtvarníků. Pořadatelé očekávají až 25,000 návštěvníků. Generálním partnerem festivalu je olomoucká stavební společnost GEMO a hlavním partnerem řetězec Kaufland ve spolupráci s Nadací Via. Více na www.olomouczije.cz, kde bude již brzy dostupná také interaktivní mapa všech vystupujících umělců a dalších pointů.

Ohodnoť článek

Štítky festival, pouliční, kultura, umění, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší pouliční festival v Česku se otevře již za dva týdny v Olomouci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.