Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Oblastní galerie slaví deset let v lázních festivalem. Potrvá deset dní

Oblastní galerie Liberec slaví výročí deseti let působení v budově bývalých městských lázní. Při té příležitosti zahajuje Lážo Plážo sezonu a bude symbolicky po dobu deseti dnů slavit výročí. Festival začne 14. června a potrvá do 23. června.

Se začátkem festivalu současně začnou čtyři nové výstavy. Tou, která se v Liberci „ohřeje“ jen krátce, je unikátní futuristický projekt Designblok Cosmos: Intergalaktická krása českého designu, který obsadil galerijní zahradu a lidé budou mít možnost nahlédnout do jeho útrob pouze do 23. června.

Liberec je jeho první regionální zastávkou a je to jistě i proto, že Liberec je jedním z významných center českého skla. Proto je velice důležité, aby právě zde začala oblastní mise Cosmosu,“ uvedl ředitel OGL Filip Suchomel. Cosmos je totiž mobilní galerií, která byla veřejnosti poprvé představena na Designloku 2023 v Praze a následně v rámci Milano Design Weeku 2024. Uvnitř prostoru mohou návštěvníci spatřit deset instalací deseti ikon současného českého skla, designu a řemesla.

Rozdílné technologie, rozdílné přístupy k designu, rozdílné typy skla, ze kterých se to vyrábělo. Ale v podstatě mají všechna díla společné, že ženou úplně na kraj, co se s technologií a sklem dá dělat,“ uvedla k instalacím uvnitř Cosmosu Jana Zielinski za Designblok.

Uvnitř metalické kapsle tak můžete obdivovat díla Jakuba Berdycha Karpelise, studia DECHEM, Lucie Koldové, Václava Mlynáře, Jiřího Pelcla, Lukáše Nováka, Jana Plecháče, Ronyho Plesla, Tadeáše Podrackého a Maxima Velčovského.

Kromě ojedinělé příležitosti nahlédnou do kosmu v metalické kapsli, ale festival k deseti letům galerie v lázních nabídne i další zážitky. V pátek 14. června bude v zahradě galerie další z tematických večerů PechaKucha Night věnovaný tématům, proč je dobré dbát o kulturní akce a jaký význam mají kulturní instituce pro lidi snažící se měnit Liberecko a přinášet novou perspektivu chápání metropole pod Ještědem.

Ve spolupráci s Anifilmem připravili na středu 19. června v galerii projekce animovaného filmu z dílny Milorada Krstiće Sběratel Ruben Brandt. V pátek 21. června láká OGL na německý filmový expresionismus, němý film Faust z roku 1926, který doprovodí živá hudba Nauzea Orchestra. Festival pak bude uzavírat Káva s Cosmosem, kde se budou moci lidé setkat s hlavními tvářemi Designbloku, Janou Zielinski a Jiřím Mackem.

Nejen, že se mohou návštěvníci po dobu deseti dní pokochat krásou českého skla ve spektakulární expozici, ale mohou také navštívit další program. O víkendu i například máme lektorské dílny pro děti i jejich rodiče a v rámci festivalu máme také mimořádně otevřeno i v pondělí,“ doplnil Suchomel.

Ve čtvrtek 20. června pak budou moci návštěvníci nahlédnout také do alchymie výtvarníka Milana Housera v rámci komentované prohlídky v 17 hodin. Výstava jeho děl, nazvaná Přitažlivost, je jednou z novinek zahájené Lážo Plážo sezony. Působivé kompozice připomínající povrchy vesmírných těles jsou k obdivování v bazénové i pod bazénové hale.

Svou fascinaci postindustriální krajinou zase hledá autorka Dagmar Šubrtová na výstavě s názvem Někdy z dálky doléhá vše.

Příběhy hory Ještěd a výtvarníků žijících v jejím okolí pak představí další z nových výstav Horizonty hory: Krajina pod Ještědem.  

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky Oblastní galerie Liberec, výročí, festival, Cosmos, Designlok, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblastní galerie slaví deset let v lázních festivalem. Potrvá deset dní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.