Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Začínají prohlídky domu, kde žil architekt Hubáček

V Liberci začínají komentované prohlídky ojedinělého montovaného domu, který navrhl a poté v něm i bydlel architekt Karel Hubáček. Severočeské muzeum je chce pořádat každé úterý navečer přes léto až do začátku října, informoval ředitel muzea Jiří Křížek. „Uvidíme samozřejmě, jak to přes léto budeme zvládat a jaký bude o ně zájem. Předpokládám ale, že bude veliký," řekl.

Krajské muzeum má Hubáčkův dům v Lidových sadech ve správě od konce minulého roku, kdy ho od potomků slavného architekta odkoupil Liberecký kraj. Muzeum ho zatím zájemcům zpřístupnilo virtuálně.

Chystané komentované prohlídky jsou doprovodným programem k výstavě, kterou má muzeum v malém sále ke 100. výročí narození tvůrce hotelu a vysílače na Ještědu. Po jejím skončení se před veřejností Hubáčkův dům opět uzavře. „V říjnu ukončíme prohlídky, dům kompletně vystěhujeme, dokončíme jeho stavebně technický průzkum a navrhneme Libereckému kraji režim zpřístupnění do budoucna, což si vyžaduje investice. Tam je třeba v havarijním stavu oplocení," uvedl Křížek. Předpokládá, že nějaký stálý návštěvnický program by mohl v Hubáčkově domě být od roku 2026.

Dům bude mít i vlastního kurátora, muzeum ho začne hledat zřejmě ještě v červnu. „Bude mít na starosti tenhle dům, který by se do budoucna měl stát dokumentačním centrem architektury. Aby to nebylo jenom o tomto jednom výkřiku při stoletém výročí, ale aby v Severočeském muzeu stabilně vzniklo místo, kde se budeme věnovat architektuře Libereckého kraje, osobnostem architektury. A to by se mělo rozběhnout ve druhé polovině letošního roku," dodal ředitel muzea.

Návrh "svého" domu vypracoval v roce 1959 Hubáček s Vlastimilem Šedem, Josefem Patrmanem a Václavem Bůžkem. Díky nosné ocelové konstrukci byl dům variabilní, měl posuvnou stěnu mezi ložnicemi, bylo možné ho použít jako solitérní, vytvářet dvojdomy i řadové domy, přidat další patro. Projekt jednoduché modernistické montované kostky ale předběhl dobu a nakonec nebyl úspěšný, lidé nové technologii tehdy nevěřili. Zůstalo tak jen u prototypu. V roce 1962 se do něj Hubáček nastěhoval a s rodinou v domě prožil zbytek života. Postupně odhaloval i slabiny projetu, dům tak prošel úpravami - dostal obklad, který měl snížit tepelné úniky, a také pultovou střechu, tedy se sklonem.

Karel Hubáček, který zemřel před 13 lety, byl s Libercem spjatý i profesně. Na konci 60. let patřil mezi zakladatele Sdružení inženýrů a architektů v Liberci (Sial), které v době normalizace dokázalo reagovat na moderní evropské trendy a vzešlo z něj několik osobností české architektury. Podepsán je pod řadou staveb. Právě i na ně je zaměřená současná výstava v muzeu nazvaná Karel Hubáček známý neznámý.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, muzea, architektura, Liberec, Hubáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začínají prohlídky domu, kde žil architekt Hubáček  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.