Počasí dnes23 °C, zítra26 °C
Neděle 11. srpna 2024  |  Svátek má Zuzana
Bez reklam

Na výstavě květinových zátiší pracovali několik let. Pracovníci galerie v Semilech představují díla od 33 umělců

Muzeum a Pojizerská galerie v Semilech vystavuje soubor květinových zátiší od 33 umělců. Na výstavě nazvané Za tichem květin jsou díla známých mistrů, jakými byli Václav Špála nebo Otakar Kubín, i práce neznámých nebo zapomenutých autorů. Na přípravě klíčové výstavy letošní letní sezony pracovali v semilském muzeu několik let.

Výstava potrvá do 15. září, řekl ředitel muzea Miroslav Šnaiberk. „Sestavit takovou výstavu chce čas, když jsme hledali potřebná díla nejen po galeriích, ale i v aukcích a v soukromých sbírkách. Výsledkem je dle mého názoru velmi zajímavá a pestrá kolekce děl," doplnil Šnaiberk.

Výstava prezentuje podle něj obrazy spojené často s velmi silnými příběhy. Příkladem může být obraz od malířky židovského původu Heleny Wiesnerové, který namalovala v roce 1943 v koncentračním táboře v Terezíně. Práce na takových obrazech zřejmě pomohla autorce přežít.

Mezi vystavujícími jsou malíři pojizerští a polabští, ať už žijící jako Ludmila a Vlasta Matoušovy, Jiří Urban nebo Jaroslava Bičovská, či nežijící, jako jsou František Jiroudek, Vladimír Komárek, Jiří Salaba nebo Čeněk Choděra.

„Zastoupeni jsou i mladí progresivní umělci Martin Mulač, Michal Rapant, Alexandra Jiřičková, Martina Meletzká, Barbora Bieylonovič, Eva Pejchalová či Martin Mrkva. Dokazují, že žánr květinového zátiší má jako výrazový prostředek stále co říci a není mrtvým tématem. Ostatně můžeme vnímat květinu jako okno do duše autora," dodal ředitel muzea.

Na výstavě je také videoprojekce akvarelové malby, při doprovodných akcí se podle Šnaiberka uskuteční 20. července takzvaný akvarelový plenér pro začínající i pokročilé malíře a na konci výstavy se 14. září uskuteční setkání s autory a komentovaná prohlídka. Část vystavených děl je podle ředitele na prodej, deset procent ze získané částky dostane muzeum na nákup dalších děl do své sbírky výtvarného umění.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký kraj, Semilsko, výtvarné umění, výstava, květiny, muzea, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Kocourová

A ukázka několika obrazů, či fotky z výstavy....to by k článku nebylo, prosím? Jinak bych ráda přijela.

Sobota, 13. července 2024, 23:45Odpovědět

Michal Šteindler

Hella Wiesnerová byla specialistka na květinová zátiší. Mám taky jedno terezínské z r. 1943, které je podstatně horší umělecké kvality než její předválečné práce... Sama sice přežila, ale její manžel Adolf Wiesner, uznávaný portrétista pražské židovské elity, v Terezíně zemřel.

Sobota, 13. července 2024, 22:39Odpovědět

Na výstavě květinových zátiší pracovali několik let. Pracovníci galerie v Semilech představují díla od 33 umělců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.