Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Hradozámecká noc je tady. A na všech památkách ve správě Národního památkového ústavu v kraji

Pomyslným vyvrcholením hlavní sezony na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu je oblíbená Hradozámecká noc, která letos připadá právě na dnešek. Letos se do ní zapojují všechny objekty ve správě Národního památkového ústavu v Libereckém kraji. A je se na co těšit.

„Hradozámecká noc probíhá po celé republice a ukazuje a představuje památky v netradičním čase a také v netradiční podobě. Na hradech a zámcích je připraven pestrý program, od volných prohlídek až po prohlídky kostýmované, satirické scénky, koncerty a divadelní představení. V loňském navštívilo tuto akci téměř 18 tisíc návštěvníků,“ říká mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Lucie Bidlasová.  

„Na zámku v Zákupech bude připomenut prohlídkou v doprovodu samotného císaře Františka Josefa I. a jeho švagrové arcivévodkyně Marie Terezy rod Habsburků, na Bězdězu si návštěvníci užijí kostýmované prohlídky a doprovodný šermířský program, satirické prohlídky čekají návštěvníky na Hrubém Rohozci, Frýdlantě a Grabštejně a co spojuje Čechy a Skoty se lidé dozvědí během akce na Sychrově, kde je připravena přednáška v Bertině křídle na toto téma. Na Lemberku se pak návštěvníci na kostýmované prohlídce dozvědí, jak vidí zámek hrabě Kryštof Rudolf Breda a princezna Gabriela Auersperková a na Trosky zveme příznivce country, kde se budou také číst pověsti spojené s hradem a samozřejmě proběhne i jeho prohlídka,“ představuje Hradozámecké noci v kraji ředitel NPÚ se sídlem na Sychrově Miloš Kadlec.

„Prosíme návštěvníky, aby dbali na svou bezpečnost a zvolili vhodnou obuv a případně také baterky. Na některé hradozámecké noci je vstupenku možné zakoupit jen online, před návštěvou se proto o konkrétní akci informujte na webu příslušné památky,“ dodává Lucie Bidlasová.

Podrobný program Hradozámeckých nocí v Libereckém kraji v sobotu 24. srpna 2024

Státní hrad Bezděz

Prohlídka s průvodcem, aneb jak vznikl velký a malý Bezděz, kam se ztratil klášterní poklad a kde je tajná chodba? Gotická kaple nasvícená jen svíčkami, kovářská dílna na nádvoří, střelba z dobových zbraní  z luku a kuše 18:00-20:30 na II. hradním nádvoří, prohlídky v kostýmech 18:30 a 19:30, kaple nasvícená svíčkami, večerní rozhledy z velké věže. Děti mohou hledat Poklad kralevice Václava (po zakoupení hrací karty a označení 8 symbolů získají odměnu). Navíc si můžete poslechnout některé z pověstí Bezdězu.

Státní hrad Grabštejn

Letos jsou připravené hrané prohlídky s kriminální zápletkou a s názvem Straší na hradě? Už jste někdy dělali rozhovor se strašidlem? Teda pokud vůbec nějaká jsou. Průvodce vám rozhodně bude tvrdit, že se na hradě nic divného neděje. Zápisy záhadologa Charlese Forta ale tvrdí opak. Spolu se zvídavým reportérem se vydáte do hlubin grabštejnské historie a vyzpovídáte zbloudilé duše dávných obyvatel hradu. Prohlídky začínají v 18:45, 19:30, 20:15, 21:00 hodin, začátek je na nádvoří. Areál je otevřen od 18:00 hodin. 

Státní zámek Lemberk

Večerní procházka zámkem. Kostýmované prohlídky zámku v netradičním večerním čase ve světle svíček a loučí se špetkou humoru a velké nadsázky. Možnost večerního výstupu na věž s vyhlídkou po okolí. Časy jednotlivých prohlídek zámku 18.00; 19.00; 20.00 a 21.00 hodin.

Státní zámek Hrubý Rohozec

„Pohřeb starýho pána“. Oblíbená hraná noční prohlídka, která vás zavede zpátky do doby 40. let 20. století, kdy na zámku žil předposlední majitel a vášnivý historik, Mikuláš DesFours-Walderode. Když ale v roce 1941 zemřel, byla to velká rána nejen pro rodinu, ale také pro služebnictvo. A právě o tom, jak zámecký personál připravoval „Pohřeb starýho pána“ se dozvíte v tomto satiricky pojatém příběhu. Prohlídky odcházejí každých 20 minut v čase 20:00 až 23 hodin.

Státní zámek Sychrov

Mezi dvěma lvy. Od 17:00 Alainův sál. Co spojuje Čechy a Skoty? Kdy a jak se naše dějiny prolnuly a jaký to mělo vliv na české země nebo naopak na Skotsko? Od dob Římské říše až do 21. století se událo mnohé. Pokud se chcete dozvědět víc, přijďte. Jednotné vstupné 100 korun, platba v hotovosti u vstupu do sálu.

Státní hrad Trosky

Country kapela Four+ z Jablonce nad Nisou, čtení pověstí, táborák na nádvoří a komentovaná prohlídka hradu.

Státní zámek Zákupy

Večerní prohlídka v doprovodu císaře Františka Josefa I. a jeho švagrové Marie Terezy z Braganzy.

Státní hrad a zámek Frýdlant

Večerní kostýmované satirické prohlídky s názvem: Tentokrát to bude kluk! Vtipné večerní prohlídky zámku ze života panstva i sloužících. Prohlídky začínají ve 20 hodin a budou vycházet každých 20 minut. Poslední prohlídka vyjde ve 23 hodin. Délka prohlídky je cca 50 minut.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem NPÚ

Štítky Hradozámecká noc, Liberecký kraj, večerní prohlídky, satira, historie, zábava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradozámecká noc je tady. A na všech památkách ve správě Národního památkového ústavu v kraji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.