Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Liberecká divadla mají dvě nominace na Cenu Thálie. V kategorii balet a loutkové divadlo

Hned dvě umělkyně působící v libereckých divadlech si od Herecké asociace za své výkony vysloužily nominaci na Cenu Thálie. Za mimořádný umělecký jevištní výkon v oblasti divadelního umění byla v kategorii balet, tanec a pohybové divadlo nominována na Cenu Thálie Nuria Cazorla García z Divadla F. X. Šaldy, v kategorii loutkové divadlo pak nominaci získala Veronika Košvancová Khomová z Naivního divadla.

Herečka Naivního divadla Veronika Košvancová Khomová byla nominována na prestižní Cenu Thálie v kategorii Loutkové divadlo za svůj herecký výkon v inscenaci Červený balónek. „Je to po dvou letech další nominace na cenu Thálie pro člena uměleckého souboru našeho divadla, naposledy byl v roce 2022 nominován Antonín Týmal. Nominace nás nesmírně těší a Veronice budeme při slavnostním udílení cen v sobotu 5. října držet všichni palce,“ říká za Naivní divadlo Liberec Jana Pittnerová.

„Veronika Košvancová Khomová podává v poetické inscenaci Červený balónek naprosto suverénní herecký a animační výkon. Má vytříbený cit pro jevištní souhru s kolegy, dar vlídné komunikace s dětským publikem a bravurně vodí různé postavy ztvárněné drobnými loutkami-manekýny,“ vysvětluje nominaci na Cenu Thálie na webu cen Herecká asociace.

Veronika Košvancová Khomová působí v Naivním divadle od roku 2008, hrála zde ve více než dvou desítkách inscenací. V poetické nonverbální inscenaci režisérky Michaely Homolové, která je inspirována stejnojmenným francouzským filmem Červený balónek, exceluje po boku svých kolegů od letošní únorové premiéry. „Přesvědčit se o tom můžete osobně již tento víkend, kdy uvádíme hned dvě reprízy v rámci Dnů evropského dědictví,“ dodává Pittnerová.

Své želízko v ohni má v Cenách Thálie 2024 také Divadlo F. X. Šaldy. V kategorii balet, tanec a pohybové divadlo byla na ocenění nominována tanečnice Nuria Cazorla García za roli Kateřiny ve Zkrocení zlé ženy. „Nuria Cazorla García, rodačka ze španělského Madridu, již několik let nenechává nikoho na pochybách, že je všestrannou a vynikající tanečnicí. Díky technické suverenitě, přirozenému půvabu se značnou dávkou jižanského temperamentu, a především díky výraznému komediálnímu talentu jednoznačně přesvědčila, že její Kateřina je jedním z výjimečných zjevení na taneční scéně v minulé sezoně,“ uvádí k její nominaci Herecká asociace.

Liberecké divadlo F. X. Šaldy mělo ale v širší nominaci na Cenu Thálie více umělců. „Předtím, než Herecká asociace vyhlásí konečné nominace na Cenu Thálie, pracuje s širší nominací na jednotlivé kategorie, kterou vybere ze stovek herců, zpěváků, tanečníků nebo loutkoherců. V této širší nominaci je zhruba jednou tolik adeptů, než v té užší, která je pak slavnostně vyhlášena. Divadlo F. X. Šaldy mělo letos v té širší nominaci hned několik svých zástupců. V kategorii balet se v širší nominaci ocitli Michal Kováč za Petruccia ve Zkrocení zlé ženy a Yuta Homma za Věštce v baletu Sylfo, v kategorii činohra byla nominována Veronika Korytářová za Maureen v Krásce z Leenane a v kategorii opera Jolana Slavíková, která zaujala svou rolí Evy Myslivečkové ve scénickém oratoriu Adam a Eva,“ podotýká za Divadlo F. X. Šaldy vedoucí marketingu Eleonora Kočí s tím, že i nominovaní v širší kategorii si zaslouží velké uznání za své výkony a skvěle odváděnou divadelní práci. „Vždyť od nominace do toho užšího výběru je často dělí jeden jediný bod, což je strašně málo,“ dodává.

Jen nominovaní v užším výběru ale mají šanci na slavnostním večeru ceremoniálu 31. ročníku divadelních cen v historické budově Národního divadla v sobotu 5. října od 20 hodin Thálii opravdu získat. Předávání Cen Thálií vysílá v přímém přenosu Česká televize. Během včera bude představena špička české herecké, taneční a operní scény, a oceněny budou výjimečné umělecké výkony v oblasti činohry, opery, muzikálu a dalších divadelních žánrů.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto čtk

Štítky Ceny Thálie, divadlo, ocenění, Naivní divadlo Liberec, Divadlo F. X. Šaldy, Herecká asociace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká divadla mají dvě nominace na Cenu Thálie. V kategorii balet a loutkové divadlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.