Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Sportfilm festival zná své vítěze: Adamczyková, Maroši a Moses

27. ročník mezinárodního festivalu sportovních filmů vyvrcholil sobotním slavnostním předáváním cen a skleněné trofeje získali snowboardistka Eva Adamczyková za film Efka: Nejrychlejší holka ve vesmíru a biker Michal Maroši se snímkem Ten, co slaví každý den. Hlavní cenu porota udělila filmu Moses – 13 kroků. V sedmi vyhlašovaných kategoriích bodoval dále americký Sweetwater, íránský Výpad, německý Největší Maxim a dva polské filmy, Early Apex a Když vítr utichne. Cenu diváků si odnesla Gabriela Soukalová za svůj film Pravda se pořád vyplatí.

„Pro mě je to tedy opravdu nečekané a velké překvapení. Takže moc za tu cenu děkujeme," nadšeně se vyjádřila Eva Adamczyková. Svou účast na festivalu si prý užívá. „Já jsem teď spíš stále jen sama doma, a mezi lidmi jsem tak po delší době," dodala s tím, že už musela trochu zvolnit a nejrychlejší holka ve vesmíru tak asi chvíli nebude.

Grand Prize, tedy hlavní cenu festivalu přebral za dokument o fenomenálním překážkáři Edwinou Mosesovi jeho syn Julian Moses: I on si ocenění moc váží, ostatně film prý změnil i jeho pohled na otce, na to, co vše dokázal. „Jsem na něj opravdu velmi hrdý," prohlásil Julien Moses

Z dalších oceněných snímků ze zámoří zabodoval basketbalový Sweetwater. Představitel jedné z hlavních rolí Dave Cobert řekl, že je v České republice poprvé a převzít cenu považuje za skvělé. Stejně jako bylo skvělé i samotné natáčení snímku o člověku, který toho v basketu tolik dokázal.

Samotní diváci festivalu hlasovali o nejlepším filmu a zvítězila Gabriela Soukalová: Ta poděkovala týmu, bez kterého by film nikdy nenatočila  a ocenila i přátelství, které díky němu vzniklo. „Byla jsem za svou kariéru několikrát na vrcholu a člověk si pak uvědomí, že o těch cenách to vlastně není. Ale ničeho ve svém životě nelituji, vždycky jsem měla i v tom špatném trochu štěstí," upozornila. 

Prestižní cenu Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské převzal za svou činnost v nadaci pro boj s roztroušenou sklerózou hokejista Jakub Voráček z rukou baronky Alexandry de Coubertin, přímého potomka Pierra de Coubertine, zakladatele novodobých olympijských her, a prezidenta FICTS prof. Franca Ascaniho. K ocenění Jakub Voráček uvedl, že ceny si velmi váží, jen prý neví, zda si ji vůbec zaslouží. „Nemyslím si, že jsem toho dokázal tolik. Ale je to pro mě určité zadostiučinění," prohlásil s tím, že na festivalu se potkal s opravdovými legendami sportu. „Až jsem si říkal, co tady dělám, vždyť jsem toho zas tolik nevyhrál v té své kariéře, tak jsem rád, že ty ceny sbírám alespoň teď," žertoval Jakub Voráček.

V rámci galavečera vystoupil rapper Paulie Garand s Jakubem Děkanem, Gabriela Soukalová se svou písní z filmu a jako tribut Věře Čáslavské operní hvězda Štefan Margita se skladbou Dáma. V moderaci exceloval Petr Svěcený.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Se svolením Sportfilm

Štítky sportfilm, festival, filmy, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportfilm festival zná své vítěze: Adamczyková, Maroši a Moses  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.