Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Naivní divadlo uvedlo inscenaci založenou na slovních hříčkách

V předpremiéře včera uvedlo Naivní divadlo v Liberci inscenaci Kapela jede aneb Není pecka jako pecka. Je o kapele, která zkouší v garáži nové písničky, jež jsou založené na slovních hříčkách, řekl dramaturg divadla a spoluautor inscenace Vít Peřina.


"V minulosti jsme s režisérkou Michaelou Homolovou udělali několik představení, která dětem zábavně-hravou a trochu edukativní formou přibližují určitá tajemství z oblasti českého jazyka. Po několika letech jsme se k tomuto tématu vrátili," uvedl Peřina.

Čeština hrála důležitou úlohu například v hrách Písmenková polívka aneb Dětská encyklopedie a Pečení holubi aneb Přísloví. Tentokrát se Peřina s Homolovou zaměřili na slova, která mají více významů. V jednom mikropříběhu se například inspirovali pohádkou O kohoutkovi a slepičce, kdy se nakonec ukáže, že pomoci potřebuje kapající kohoutek u vodovodu. Další je postaven na slovech koruna a los. Výherní je setřený královskou korunou a odměnou je čtyřnohý los.

Na poměry libereckého loutkového divadla jde o nezvyklé představení, které připomíná koncert. Ústředními postavami nejsou jako obvykle loutky, ale skuteční herci, kteří na jevišti tančí, hrají na hudební nástroje i zpívají. "Že by představení bylo vyloženě koncert a zároveň divadlo, tak to jsme tu už neměli dlouhá léta," konstatoval Peřina. Živou kapelu si vybavuje naposledy z inscenace Pohádka z borového lesa, která měla premiéru před 16 lety. "Využili jsme toho, že jsou tady výborní muzikanti. To jsme tady dlouhá léta neměli," uvedl dramaturg.

Náročnější byla ale podle něj příprava. "Bylo to těžší. Najednou jsme zjistili, že pět neděl děláme muziku, máme týden do premiéry a ještě jsme se nedostali k divadlu," poznamenal. Dětem se ale první předpremiéra líbila. Smály se, výskaly, podupávaly a tleskaly do rytmu a některé při písničkách stály jako na skutečném koncertě.

Scénické koláže plné písniček, loutkových skečů, mikropříběhů a slovních hříček jsou určeny zejména pro žáky prvního stupně, dnes ale hra zaujala i předškoláky. Hudbu k inscenaci složil Vratislav Šrámek a členy kapely na jevišti hrají Diana Čičmanová, Bára Kubátová, Filip Homola, Adam Kubišta, Dominik Linka a Miroslav Ošanec.

Další předpremiéry určené pro školy a školky chystá divadlo na příští týden, premiéru bude mít hra v sobotu 16. května od 18:00. Na rozdíl od jiných představení ale nepřepokládá, že by s novou inscenací vystupovalo na festivalech v zahraničí. "Je o českém jazyce, je nepřeložitelná. Maximálně bychom ji mohli hrát na Slovensku," míní dramaturg.

Zdroj: ČTK

Štítky divadlo, hudební skupina, představení, koncert, Naivní divadlo, Liberec, premiéra, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naivní divadlo uvedlo inscenaci založenou na slovních hříčkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.