Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Středa 29. května 2024  |  Svátek má Maxim
Bez reklam

Pobití Sasíků je motivem výstavy v Muzeu Českého ráje

Velké plátno od Mikoláše Alše je ústředním motivem hlavní výstavy v galerii Muzea Českého ráje v Turnově. Pro muzeum je včera zahájená výstava Bitva pod Hrubou Skálou trochu rozloučením se současnou podobou galerie, v níž by měla vzniknout do několika let expozice horolezectví. Novinářům to řekla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

Alšův obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou má na délku deset metrů a na výšku 8,5 metru, jde o jednu z největších olejomaleb v Evropě. Největší exemplář turnovského muzea je pověšený na jedné stěně galerie už 40 let. "Obraz tam zůstane i po přestavbě galerie, ale bude prezentován v úplně jiném kontextu, než byli návštěvníci zvyklí vídat," uvedla Jakouběová.

Výstava ale není jen oslavou obrazu, ukazuje i chyby, kterých se slavný malíř dopustil. Při vytváření se inspiroval smyšlenou bitvou popsanou v epické básni Beneš Heřmanov, která byla součástí slavného falzifikátu Rukopis královédvorský. Bitva se měla odehrát na počátku 13. století, malíř ji ale zasadil do éry starých Slovanů a Germánů oděných v kůžích, s mlaty, sekerami a bronzovými meči, zatímco raný středověk už byl dobou rytířů. "Obraz konfrontujeme s tím, jak by měl rytíř vypadat," uvedl kurátor výstavy Miloslav Cogan. Mezi exponáty je proto i jezdecká figurína rytíře v kroužkové zbroji v životní velikosti.

Výstava připomíná také událost, pro kterou Aleš plátno vytvořil. Na Národopisné výstavě českoslovanské v Praze před 120 lety byl obraz vystaven jako dioráma s plastickým popředím, aby na diváka působila dokonalá prostorová iluze. "O rekonstrukci této původní instalace se zde rovněž pokoušíme. I když jen v maketě v měřítku 1:10, výsledek je fascinující," míní Cogan. Na výstavě v galerii jsou i další předměty, které v Praze 1895 reprezentovaly pojizerskou lidovou kulturu. Část expozice je věnována také Rukopisům zelenohorskému a královédvorskému, v jejichž pravost se dlouho věřilo.

Výstava Bitva pod Hrubou Skálou bude v galerii do 18. října, přestavbu galerie chce muzeum zahájit o rok později.

Zdroj: ČTK

Štítky výstava, galerie, muzeum, Muzeum Českého ráje v Turnově, Mikoláš Aleš, rytíř, Hrubá Skála, rekonstrukce, Evropa, Praha, raný středověk, Rukopis královédvorský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pobití Sasíků je motivem výstavy v Muzeu Českého ráje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.