Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Roubíčkova plastika obohatila sbírku jabloneckého muzea

Sbírku skla jabloneckého muzea dnes obohatilo dílo uznávaného výtvarníka Reného Roubíčka. Prostorový křišťálový objekt nazvaný Expo2 je poslední předmět, který návštěvník muzea uvidí, když bude opouštět expozici skla. Novinářům to dnes řekl hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci Petr Nový.

"Plastika nám příběhově do koncepce expozice fantasticky zapadá," uvedl Nový. Ve svém díle Roubíček spojil tvarové odkazy dvou svých uznávaných prostorových plastik, které vytvořil pro světové výstavy Expo 1958 v Bruselu a 1967 v Montrealu. "Průnik, který nyní vznikl, byl nazván Expo na druhou, protože je to exponenciála. Není to žádná varianta varianty, ale svébytné umělecké dílo," vylíčil Nový.

Třiadevadesátiletý Roubíček vytvořil dvě prostorové plastiky ve sklárně společnosti Preciosa-Lustry v Kamenickém Šenově. Spolu s týmem sklářů a dalších odborníků na díle pracoval půl roku a veřejnosti jej představil přesně před rokem. Plastiky jsou abstraktní. "Když dělám se sklem, spíše mu dávám šanci, aby se samo tvářilo, co nejvíce po svém, aby ten neschopný výtvarník na tom nebyl vidět," řekl dnes novinářům.

Roubíček patří k otcům moderního sklářského umění. Jeho vizionářský styl okouzlil tři generace tvůrců a milovníků skla z celého světa. Roubíček významně přispěl k tomu, že se sklo začalo používat jako materiál ve volné sochařské tvorbě. Se sklem spojil i novou dimenzi - volný prostor.

Jedna jeho plastika byla původně určená pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně, vystavená ale bude na Expu 2020 v Dubaji. Druhou věnovala firma Preciosa-Lustry jabloneckému muzeu. "Jsou to dvě originální díla, která jsou téměř identická. Když to zjednoduším, liší se výškou, protože náš strop nedosahuje takové výšky, jako bude na Expu," řekl Nový. Pro muzeum to není první Roubíčkovo dílo, které získalo. "Z jeho prací bych zmínil jednu atypickou. Je to broušená dóza z roku 1952, která se v expozici dívá na tu prostorovou plastiku, takže tady máme takovou specifickou Roubíčkovskou interakci," dodal kurátor.

Jablonecké muzeum skla a bižuterie má ve svých sbírkách umělecké předměty ze všech výstav Expo, zřejmě jako jediné v zemi. Unikátní je i jeho sbírka skla, která vznikla před 111 lety. "Sbírka patří mezi deset největších v Evropě, nikde u nás není reprezentativnější," řekl Nový. V expozici nazvané Čarovná zahrada je přes 1500 ukázek uměleckořemeslných děl a výtvarných artefaktů od antiky po dnešek.

Zdroj: ČTK

Štítky muzeum, sklo, René Roubíček, plastika, Petr Nový, Světová výstava, Jablonec, Brusel, Expo 2020, Expo 2015, Montreal, Kamenický Šenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roubíčkova plastika obohatila sbírku jabloneckého muzea  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.