Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Letní jazzová dílna ve Frýdlantu proběhne v tradičním duchu

V tradičním duchu se bude konat Letní jazzová dílna Karla Velebného, která v sobotu začne ve Frýdlantu na Liberecku. Osvědčený je výukový model a stabilizoval se i kádr lektorů, mění se jen frekventanti. Novinářům to včera řekl jeden z hlavních organizátorů akce Aleš Benda.

Týdenní setkání příznivců jazzu se ve Frýdlantu koná pravidelně od roku 1984, letošní ročník je už dvaatřicátý. Zájem o kurzy byl i tentokrát vysoký, přihlásilo se 160 lidí. "V posledních letech ale bývá zvykem, že frekventanti čekají do poslední chvíle. Ze začátku jsem nervózní, ale jak se blíží datum uzávěrky, tak se rozkývají a hlásí," řekl Benda.

Do tajů jazzu bude frekventanty ve Frýdlantu pod vedením Karla Růžičky zasvěcovat 14 předních českých jazzových sólistů a čtyři ze Spojených států amerických. "Je to výjimečná sestava, která se sejde jednou za rok," upozornil Benda. Důvod nemá měnit ani jazzmany z Ameriky. "Jsou to znamenití pedagogové, lidé i skvělí hráči," ocenil. Pro Garyho Rismillera i Neila Wetzela to bude letos už desátá účast.

Frýdlant bude žít jazzem celý týden. Už od soboty budou každý večer hrát v sále restaurace Beseda lektoři i frekventanti na společných jam sessions. I letos pravděpodobně bude vrcholem středeční vystoupení na nádvoří frýdlantského zámku. "Vystoupí různé lektorské sestavy na koncertu, jaký je možné slyšet jenom jednou za rok. Mimořádné setkání české jazzové smetánky se zahraničními hosty bývá vždycky velkým hudebním zážitkem," uvedla mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková. Začátek koncertu bude ve středu v 18:00, v případě nepříznivého počasí se uskuteční v místním kině. Ve čtvrtek a pátek předvedou účastníci kurzů na koncertech, co se naučili.

Součástí letošní jazzové díly budou i dvě výstavy, na jedné budou nejúspěšnější snímky ze soutěže Jazz World Photo a na druhé, nazvané Portréty v hudbě, kresby Josefa Blechy.

Zdroj: ČTK

Štítky Frýdlant, koncert, dílna, Karel Velebný, jazz, Liberecký kraj, USA, Karel Růžička, Josef Blecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní jazzová dílna ve Frýdlantu proběhne v tradičním duchu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.