Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Historicky první Liberecká Thálie zná vítěze

Sobota 29. srpna večer se na náměstí před radnicí odehrála ve znamení baletu. Prázdninovou část festivalu Léto na náměstí uzavřelo open-air představení Dům Bernardy Alby v podání baletního souboru DFXŠ. Ještě předtím se ale uskutečnilo předávání cen Liberecká Thálie.

Historicky první ročník hlasovací soutěže připravil Liberecký deník společně s vedením DFXŠ a za podpory Herecké asociace, která uděluje Ceny Thálie. Vítězem kategorie balet se stal s celkovým počtem 1973 hlasů Jaroslav Kolář. Druhý skončil Alexey Yurakov a třetí příčku obsadila Maria Gornalova. Nejpopulárnějším hercem se stal s celkovým počtem 1402 hlasů Michal Maléř. Za ním skončila Jana Hejret Vojtková a třetím nejoblíbenějším hercem se v anketě stal Martin Polách. V kategorii opera zvítězila Kateřina Jalovcová s celkovým počtem 852 hlasů před Livií Obručník Vénosovou a Věrou Poláchovou.

Kateřině Jalovcové předával Libereckou Thálii primátor statutárního města Liberec Tibor Batthyány, který ocenil, kolik lidí se premiérového ročníku ankety zúčastnilo. "Upřímně jsem tak velký zájem o anketu sám nečekal. Přes jedenáct tisíc hlasujících je skutečně úžasné číslo, které jasně ukazuje, že Divadlo F. X. Šaldy se po zásluze těší velké přízni diváků. O tom ostatně svědčí i to, kolik lidí se dnes sešlo na baletní představení pod širým nebem," uvedl primátor.

Celkem se 1. ročníku ankety o Libereckou Thálii zúčastnilo 11 525 hlasujících. Nejvíc hlasů získala kategorie balet (celkem 5178). Kategorie opera získala 2072 hlasy a činohra 4275 hlasů. Čtenáři mohli hlasy udělovat formou internetové ankety či tištěných kupónů. Unikátní ceny Liberecká Thálie věnovala do ankety Nadace Preciosa.

Hned po předání cen Liberecká Thálie obsadili pódium členové baletního souboru DFXŠ, kteří několika stovkám nadšených diváků předvedli taneční verzi slavného dramatu Federika Garcíi Lorky Dům Bernardy Alby. Příběh o despotické doně Bernardě tvrdě vládnoucí svým pěti dcerám, o touze po svobodě a možnosti vlastního rozhodování připravila v roce 2014 talentovaná choreografka Marika Hanousková (studentka 2. ročníku DAMU, obor choreografie) a současně členka baletního souboru DFXŠ. Scénickou hudbu, která mísí latinsko-americké rytmy, španělské flamenko i rockové balady, složil liberecký skladatel Petr Čermák.

Komorní balet získal hned několik prestižních ocenění. Původní představitelka dony Bernardy Alby Valerija Radionova byla oceněna za nejlepší sólistický výkon na přehlídce Balet 2014, taktéž získala širší nominaci na Cenu Thálie 2014. Balet obsadil druhé místo v hlasovací soutěži portálu OperaPlus. V titulní roli Bernardy Alby se ale tentokrát představila jako host Martina Diblíková – sólistka baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni. Nejstarší dceru Angustias tančila Maria Gornalova a nejmladší Adelu Annabel Pearce. Muže mezi nimi, Pepe Romana, ztvárnil Libereckou Thálii oceněný Jaroslav Kolář.

Napsal Jan Vrabec

Štítky balet, Divadlo F. X. Šaldy, anketa, Jaroslav Kolář, Kateřina Jalovcová, Cena Thálie, Herecká asociace, Tibor Batthyány, Petr Čermák, Divadelní fakulta Akademie múzických umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historicky první Liberecká Thálie zná vítěze  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.