Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Divadlo F. X. Šaldy zahájilo sezonu jízdou tramvají

Liberecké divadlo F. X. Šaldy dnes zahájilo sezónu netradičně jízdou tramvaji, zřejmě poprvé ve své více než 130leté historii. Uvnitř vozu hrál dechový kvintet, k bezplatné jízdě na pravidelné lince mezi Lidovými sady a Horním Hanychovem lákaly tančící baletky i herci v kostýmech.

"Chceme, aby zahájení sezony zaregistrovali všichni, třeba i lidé, kteří do divadla běžně nechodí. Myslím, že takový happening, kdy přijede tramvaj, uvnitř hraje pět muzikantů a vyvalí se na zastávku zvláště oblečení lidé, je na 1. září správný příjemný šok," uvedla ředitelka divadla Jarmila Levko.

Reakce lidí na zastávkách byly podobné - prvotní nedůvěru a šok střídaly úsměvy. "Jakoby pookřejí, mají lepší náladu," všiml si jeden z herců. "Mně se to líbí. Trochu jsem ale měla obavy, zda to vyjde," uvedla herečka Karolína Baranová, která cestujícím rozdávala i koláčky. "Když jim řeknu, že jsem je nepekla, tak si je vezmou," smála se.

Divadelní tramvaj zlepšila náladu třeba Michalovi Hronovi, který nastoupil v Lidových sadech. "Je to dobrý nápad a pro mě i milé překvapení. Už jenom proto, že nerad čekám na zastávkách tramvaje," řekl. Do divadla chodí nepravidelně, rád by ale představení navštěvoval častěji.

I ředitelka divadla věří, že podobné akce přitáhnou více návštěvníků. "Stěžovat si ale nemůžeme, poslední čtyři roky nám diváci přibývají. Loni jsme prodali asi o 3000 vstupenek více," uvedla Levko. V minulé sezoně představení navštívilo skoro 90.000 návštěvníků.

V minulých letech divadlo F. X. Šaldy na zahájení sezony upozorňovalo průvodem centrem města, letos je nabídka pestřejší. Pro zájemce uspořádalo na konci srpna dílny s lekcemi z tance i herectví. Netradiční bylo i místo prvního představení sezony - v sobotu hrál balet na náměstí před radnicí. Divadlo na náměstí vyhlásilo i první držitele čtenářské ankety Liberecká Thalie. Nejvíce hlasů získal z činoherního souboru Michal Maléř, z operního Kateřina Jalovcová a z baletního Jaroslav Kolář. Prvním představením v kamenném divadle bude nedělní pohádka Princové jsou na draka. V podzimní části sezony nabídne divadlo šest premiér.

Zdroj: ČTK

Štítky divadlo, herec, představení, Jarmila Levko, Liberec XIX-Horní Hanychov, Kateřina Jalovcová, Jaroslav Kolář, sad, Princové jsou na draka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo F. X. Šaldy zahájilo sezonu jízdou tramvají  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.