Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Liberecká divadla v sezoně nabídnou 17 premiér

Sedmnáct nových představení uvedou během nové sezony liberecká divadla F. X. Šaldy a Naivní divadlo. Šaldovo chystá i festival současného divadla WTF?!, loutkové je pozvané na několik prestižních festivalů. Novinářům to řekli ředitelé divadel.


"Do konce září absolvujeme sedm festivalů, z toho pět zahraničních," uvedl ředitel Naivního divadla Stanislav Doubrava. S úspěšným představením O beránkovi, který spadl z nebe se představí i na světovém loutkářském festivalu ve francouzském městě Charleville-Mézier.

V sezoně Naivní divadlo uvede tři premiéry. První bude v říjnu adaptace hry Ivy Peřinové Pohádka do dlaně, ke které se divadlo vrací zhruba po 25 letech. "Ukazuje se, že je to jeden z nejkrásnějších dětských textů pro loutková divadla," uvedl Doubrava. Hra v režii Martina Tichého bude mít zcela jinou koncepci než před čtvrtstoletím. Dalšími novinkami budou experimentální představení inspirované knihou Radka Malého Čechy leží u moře a fantaskní autorská detektivka od Petra Vodičky.

Šaldovo divadlo připravuje pro hlavní budovu a Malé divadlo 14 premiér, z toho šest do konce roku. "Opera chystá velké tituly. V září bude premiéra Kouzelné flétny, to je velmi krásná výpravná opera od Mozarta. A v prosinci bude Aida," uvedla ředitelka divadla Jarmila Levko.

Činohra uvede jednu světovou premiéru, autorskou hru Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského o nevšedním osudu Jiřího Muchy, syna malíře Alfonse Muchy. Chystá také hru spojenou s Williamem Shakespearem, od jehož smrti příští rok uplyne 400 let. Půjde o komedii Shakespeare ve 120 minutách. "Je o jeho díle a životě formou velmi dobře stravitelnou," řekla Levko.

Balet nabídne zajímavé srovnání s operou. Před rokem divadlo zařadilo do repertoáru nejznámější Foersterovu operu Eva, která vznikla na základě dramatu od Gabriely Preissové Gazdina roba. Právě toto drama zpracuje Alena Pešková do formy tanečního divadla. Dějem bude v roli vypravěčky provázet zpěvačka, houslistka i herečka Gabriela Vermelho.

Samotné divadelní budovy se velkých změn nedočkaly. "Dělali se jen drobné věci," uvedl k opravám budovy Naivního divadla jeho ředitel. Šaldovo divadlo je v horším stavu, za zenitem je zejména zázemí hlavní budovy. Na modernizaci za více než 100 milionů korun ale nemá město peníze. "Už jsem se smířila s tím, že celková rekonstrukce najednou nebude," uvedla Levko. Podle ní je ale město nakloněno vytvoření projektu, který by umožnil obnovu po etapách. Zatím se podle ředitelky provádějí zejména menší opravy v řádech desítek a stovek tisíc korun. Nejviditelnější novinkou je nový bar v Malém divadle. Na podzim by se měla v Malém divadle také vyměnit dřevěná elevace, díky níž se podlaha pod sedačkami postupně zvyšuje. Současná je v hledišti už čtvrtstoletí. "Nová bude bezpečnější," uvedla Levko.

Štítky divadlo, festival, premiéra, představení, Naivní divadlo, Jarmila Levko, William Shakespeare, opera, Metzlův dům, Divadlo F. X. Šaldy, Martin Tichý, Petr Vodička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká divadla v sezoně nabídnou 17 premiér  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.