Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

O turnovskou synagogu je nebývale velký zájem

Turnovská synagoga, která jako jediná na severu Čech přečkala v roce 1938 útoky nacistů, měla letos nejlepší sezonu od roku 2009. Navštívilo ji zhruba 3000 lidí. Turnovská synagoga je z roku 1747. Svůj náboženský účel přestala plnit po druhé světové válce, kdy dozvuky židovské kultury ve městě téměř zanikly.

Léta pak sloužila jako sklad nádobí. Město ji získalo v roce 2003 od soukromého majitele a za pomoci peněz z takzvaných norských fondů ji nechalo za 14,3 milionu korun zrekonstruovat. Obnova synagogy se stala v roce 2009 stavbou roku Libereckého kraje.

Pro veřejnost je přístupná od roku 2008. Konají se v ní koncerty, přednášky, výstavy. Je také součástí jedné trasy letní prázdninové nabídky města, která zahrnuje kromě prohlídky synagogy i návštěvu židovského hřbitova. Mezi turisty ale nebyl letos o tento typ prohlídek tak velký zájem jako v minulých letech. "Přičítáme to letošnímu velmi horkému létu," uvedla Šárka Salabová z příspěvkové organizace města Turnovské památky a cestovní ruch.

Synagoga je přístupná od května do konce září, je ale možno si sjednat individuální prohlídku i mimo toto období. Hlavní modlitební sál zdobí zrestaurované barevné arabesky z přelomu 19. a 20. století, kdy byl do budovy zaveden elektrický proud. Uprostřed modlitebního sálu se na zemi rýsují obrysy dávno zbořené bimy, místa, kde se předčítalo z Tóry. Na čestném místě vedle svatostánku jsou umístěny pamětní desky významných členů místní židovské obce. Galerie nad předsíní je zdobená kovanou mříží. Sloužila ženám, které do synagogy přicházely zvláštním venkovním krytým schodištěm.

Zdroj: ČTK

Štítky synagoga, druhá světová válka, Česko, Liberecký kraj, Stavba roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O turnovskou synagogu je nebývale velký zájem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.