Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Průzkum potvrdil, že část hradeb zámku Frýdlant postavili Švédové za třicetileté války

Na zámku Frýdlant na Liberecku skončila oprava parkánové zdi, která se před dvěma lety v důsledku přívalových dešťů zřítila. Součástí prací za čtyři miliony korun byl i archeologický průzkum. Potvrdil, že část hradeb postavili Švédové za třicetileté války.

Zámek Frýdlant patří k nejrozsáhlejším památkovým celkům v severních Čechách. První zmínka o něm je z počátku 11. století. Spojuje v sobě středověký hrad a renesanční zámek. První část parkánové zdi zřejmě vznikla v 15. nebo na začátku 16. století spolu se strážní věží a takzvanou Rytířskou stezkou. Druhá část je ze 17. století.

"Podle dosavadní interpretace to vypadá, že renesanční parkán byl původně kratší. V podobě, v jaké ho můžeme pozorovat dnes, byl prodloužen právě švédskou armádou. Vybudovala i mohutný vstupní bastion, přes který se dnes vchází do areálu zámku," uvedla archeoložka Renata Tišerová, která průzkum prováděla. Vzhledem k úpravám zdi v 19. století podle ní nejsou schopni říci, zda byl nějaký zásadní rozdíl v konstrukci.

Průzkum zdi byl ale bohatý na nálezy, i když jde jen o "odpad". Archeologové nalezli keramické a skleněné úlomky rozbitého nádobí, oken či kachlů. Objevili i kančí zub, sladkovodní mušle, kosti a kovové předměty, jako jsou hřebíky, kování nábytku či přezky k zavěšení oken. "Našli jsme několik set artefaktů, blíží se to k tisíci," uvedla Tišerová.

Mezi nejcennější patří knoflík s iniciály CG, což značí, že mohl patřit majitelům zámku. Gallasové získali zámek po zavraždění Albrechta z Valdštejna na konci třicetileté války, od roku 1757 do roku 1945 byli majitelé Clam-Gallasové. Za cenné lze považovat i nálezy částí několika dýmek. Hliněná podle Tišerová zřejmě patřila za třicetileté války nějakému holandskému důstojníkovi, který patřil ke švédské armádě. Z ciziny pravděpodobně pocházela i malovaná porcelánová dýmka ze 17. nebo začátku 18. století. "Je to umělecká práce, krásně zdobená. Jsou na ní lovečtí psíci rdousící patrně nějakého jezevce," uvedla. Podle Tišerové nálezy zřejmě umožní získat více informací o minulosti zámku. "Můžeme srovnávat artefakty umístěné v expozici s těmi, které jsme nalezli," uvedla.

Předpokládá, že konečné výsledky průzkumu bude moci zveřejnit příští rok. Kastelánka plánuje, že k výsledkům uspořádají přednášky s prohlídkou zaměřenou na opravenou zeď. "Rádi bychom také část nalezených artefaktů umístili do expozice," dodala kastelánka zámku Jana Pavlíková.

Frýdlant letos navštívilo skoro 43.000 lidí, téměř o 2000 více než loni. Sezona sice skončila, vánočně nazdobený zámek ale bude mimořádně přístupný první dva víkendy v prosinci.

Autoři | Foto Zámek a hrad Frýdlant

Štítky zámek, Frýdlant, třicetiletá válka, průzkum, Liberecký kraj, Albrecht z Valdštejna, Severní Čechy, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum potvrdil, že část hradeb zámku Frýdlant postavili Švédové za třicetileté války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.