Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Liberecké divadlo chystá drsnou komedii, bude v ní i exekutor

Drsnou komedii, v níž se objeví i exekutor, připravuje liberecké divadlo F. X. Šaldy. Jde o původní hru Jiřího Pokorného Pitomost aneb Kanárek, světovou premiéru bude mít v Malém divadle v pátek od 19:00. Novinářům to dnes sdělil mluvčí divadla Jakub Kabeš.

Pitomost aneb Kanárek je drsnou komedií na aktuální téma, což jsou exekuce. Do reality zapletl autor i sny a jisté neskutečno, které vyplývá z lidských přání. "Tak trochu gangsterská komedie by měla budit jak hrůzu, tak i osvobozující smích z toho, že někdy se neskutečno stává realitou, která překonává lidskou fantazii," uvedl Kabeš.

Pitomost aneb Kanárek je hra o dvou přítelkyních. Jedna má dům, peníze a problémy s rodinou, zatímco druhá v jejím domě bydlí, má dluhy, na krku exekutory a problémy s rodinou. "Pitomost je o pitomosti, která, přeroste-li míru, zničí jednotlivce, rodiny a společnost učiní náchylnou k přijímání tak pitomých norem, že ji to rozloží," uvedl Kabeš. Co ve hře napáchá kanárek, se podle něj dozví divák až v divadle. Ve hře se představí Štěpánka Prýmková, Jana Hejret Vojtková, Michaela Foitová, Tomáš Impseil, Matěj Nechvátal či Martin Polách.

Liberecké divadlo má v poslední době poměrně velké zkušenosti s autorskými hrami českých autorů. Letos v červnu uvedlo hru Karla Steigerwalda nazvanou Cena facky aneb Gottwaldovy boty o nestoudnosti dnešních komunistů. Nedávno měla premiéru hra Jiří Mucha: Carpe Diem! od Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka, kteří netradičním způsobem zpracovali životní osud syna malíře Alfonse Muchy. Divadlo připravuje ještě jednu autorskou novinku, a to od Arnošta Goldflama.

Autoři | Foto Divadlo F.X: Šaldy

Štítky divadlo, komedie, soudní exekutor, Jiří Pokorný, Metzlův dům, rodina, Alfons Mucha, Jiří Mucha, Arnošt Goldflam, Karel Steigerwald, Michaela Foitová, Tomáš Jarkovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké divadlo chystá drsnou komedii, bude v ní i exekutor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.