Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zámek Sychrov se o Vánocích otevře návštěvníkům

V Libereckém kraji bude o vánočních svátcích návštěvníkům otevřen jen zámek Sychrov. Na Štěpána 26. prosince se tradičně uskuteční vánoční koncert, v dalších dnech zámek nabídne vánoční prohlídky vyzdobených interiérů. Ostatní hrady a zámky zůstanou o Vánocích zavřené, jen na hradě Valdštejn připravili na závěr roku sérii koncertů, první v podání libereckého pěveckého sboru I Dilettanti už odpoledne na Štědrý den.

Na Sychrově pořádají vánoční koncerty už více než 40 let, vánoční prohlídky mají tradici kratší. "Děláme je zhruba od roku 2001, chodí poměrně dost lidí. Nabízíme i po vánočním koncertu za nějakou symbolickou částku procházku zámkem, je to v podvečer, stromečky svítí, a také toho využívá dost lidí," řekl sychrovský kastelán a ředitel tamní Národní památkové správy Miloš Kadlec. Sychrovský zámek má také letos ve výzdobě nové skleněné ozdoby s rohanskými erby a bourbonskými liliemi. "Jsou jimi ozdobené stromečky a návštěvníci si je mohou i koupit," dodal.

Návštěvníkům se v posledních pěti letech otvíral od 26. prosince do konce roku zámek Hrubý Rohozec u Turnova. Letos ale zůstane zavřený. "Chystají se tam poměrně velké malířské práce, které začnou už teď před Vánoci. Zasáhnou i schodiště, takže by se tam nedalo dostat. Musíme to stihnout do zahájení nové sezony," řekl Kadlec. Na schodišti se podle něj musí postavit speciální lešení a to není možné dělat za provozu zámku.

Vánoční program ale nabízí například Muzeum skla a bižuterie. Už od začátku prosince je v muzeu výstava Vánoce v barvách duhy aneb Vánoce bez koulí, která představuje několik set pestrobarevných ozdob z muzejních sbírek. "Už třetí rok také pořádáme mezi svátky takové dílničky pro děti i dospělé, kdy se bude v muzeu předvádět výroba foukaných ozdob a malování," řekla ředitelka muzea Milada Valečková. Návštěvníci dostanou možnost se 26. a 27. prosince nejen podívat, jak křehké skleněné ozdoby vznikají, ale sami si mohou nějaké dekorovat.

Autoři

Štítky Vánoce, Sychrov, zámek, Liberecký kraj, Štědrý den, Hrad Valdštejn, hrad, muzeum, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Sychrov se o Vánocích otevře návštěvníkům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.