Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Oblastní galerie Liberec měla loni rekordní návštěvnost

Oblastní galerii Liberec loni navštívilo rekordních 42 410 lidí. Největší zájem byl o dvě doprovodné akce - muzejní noc a prodejní výstavu současného designu. Na první přišlo 7000 a na druhou 3500 lidí.

Galerie se předloni přestěhovala do zrekonstruovaných městských lázní. Ve starých prostorech novorenesančního Liebigova paláce mívala návštěvnost mezi 10.000 až 18.000 návštěvníky, stěhování ji prospělo. V roce 2014 si galerii prohlédlo zhruba 42.000 lidí, loni jich bylo ještě o několik set více. "Jsem spokojený. Myslel jsem si, že návštěvnost spíše klesne," řekl ředitel galerie Jan Randáček.

Také na Libereckém kraji, který je zřizovatelem galerie, považují nárůst za výjimečný počin. "V naprosté většině organizací po rekonstrukci, které se uskutečnily díky fondům EU, již v následujícím roce přestalo působit kouzlo novosti a návštěvnost razantně poklesla," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Hana Maierová (Starostové pro Liberecký kraj). "Vysoká návštěvnost naší oblastní galerie byla udržena díky obrovskému nasazení a vysoké odbornosti týmu pracovníků," dodala.

Přeměna lázní postavených na počátku 20. století na galerii stála zhruba 360 milionů korun. Galerie stěhováním získala dvakrát větší výstavní prostor, depozitář a také lepší zázemí pro zaměstnance a veřejnost. Pořádá také mnohem více výstav než v Liebigově paláci. Tam jich mívala do roka kolem deseti, loni jich bylo v galerii 21 a k nim 67 komentovaných prohlídek.

"Podle ohlasů byl asi největší zájem o výstavu sochaře Valeriana Karouška, který tragicky zahynul v peruánských Andách v roce 1970," uvedl Randáček. Velký zájem byl podle něj i o výstavu děl z II. světové války nebo netradiční výstavu Rekurze, která představila české a anglické umělce zabývající se videoartem. K rekordní návštěvnosti přispěly také doprovodné programy pro školy pořádané k výstavám a expozicím. "Těch jsme připravili 16 v 522 vyučovacích blocích. Navštívilo je 5964 žáků a studentů, což je o třetinu víc než v roce 2014," řekl Randáček.

Oblastní galerie je co do velikosti sbírek pátou největší v zemi. Má na 2000 obrazů, přes 16.000 grafik a kreseb a zhruba 3000 plastik a dalších předmětů. Loni sbírky rozšířilo 31 uměleckých děl v hodnotě přes 1,8 milionů korun. Ředitel galerie předpokládá, že letos by velký zájem mohly vyvolat výstavy Stanislava Zippeho, který učí na liberecké univerzitě, nebo sochaře Jaroslava Róny, jehož socha Malý Marťan patří mezi oblíbené atrakce na Ještědu.

Autoři

Štítky galerie, Liberec, výstava, Muzejní noc, Evropská unie, Hana Maierová, druhá světová válka, Jaroslav Róna, Valerian Karoušek, Stanislav Zippe, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblastní galerie Liberec měla loni rekordní návštěvnost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.