Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

V Liberci se hraje nejlepší komedie: Moliérova Škola žen veze cenu z Grand festivalu smíchu

Tu vůbec nejprestižnější cenu si přivezla inscenace Moliérovy Školy žen libereckého divadla F. X. Šaldy z 16. ročníku Grand festivalu smíchu. Obdržela titul Komedie roku 2015. Takže až nebudete vědět, jak se kulturně zabavit, tady máte jasný tip. Nejbližší možnost hru vidět je 29. března v Šaldově divadle.

Do soutěžní přehlídky bylo vybráno celkem sedm inscenací z celé země. Kromě Divadla F. X. Šaldy se účastnilo např. Městské divadlo Brno či pražské Divadlo v Dlouhé.

Vítězná Škola žen měla premiéru v červnu 2015 a režíroval ji nedávno zesnulý šéf liberecké činohry Ivan Rajmont. „Škola žen je vynikající inscenace, v níž Ivan Rajmont mistrovsky spojil komediálnost s herectvím, které má místy až existenciální rozměr. Právě to je znakem výsostného komediálního umění – vyvolat smích diváků ne skrze zbanalizování a zlehčování života, ale naopak ukazovat grotesknost i toho nejvážnějšího lidského snažení,“ řekl k úspěchu dramaturg divadla Tomáš Syrovátka.

Podle něj Rajmont nazkoušel Školu žen takřka v prázdném prostoru s několika židlemi na scéně, a přesto dokázal rozehrát strhující divadlo plné intenzivního fyzického jednání. „Za ocenění jsme rádi především kvůli Ivanu Rajmontovi, stejně tak si ho ovšem zaslouží naši herci,“ dodal.

Autoři | Foto Michal Klíma

Štítky divadlo, Liberec, festival, Ivan Rajmont, Divadlo F. X. Šaldy, Divadlo v Dlouhé, komedie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se hraje nejlepší komedie: Moliérova Škola žen veze cenu z Grand festivalu smíchu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.