Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Fanoušci hlavolamů si v iQLANDII mohli vyzkoušet opravdové světové unikáty

Nejznámější hlavolamy a deskové hry z celého světa představili v úterý v liberecké iQLANDII. Návštěvníci obdivovali takové unikáty jako Eternity II nebo Rubik´s Future Cube, jejich pozornosti neunikla ani klasika v podobě Ježka v kleci. Pětihodinový workshop vedl RNDr. Jaroslav Flejberk, největší sběratel hlavolamů u nás.

„Dalo by se říci, že hlavolamy mě provázejí od útlého dětství. Některé jsem zdědil, nicméně jejich aktivnímu sbírání se věnuji od začátku devadesátých let. Má kolekce čítá okolo sedmi tisíc kusů, do iQLANDIE jsme přivezli zhruba stovku,“ řekl Jaroslav Flejberk během workshopu. Návštěvníci si mohli osahat Tessarisis, japonské Keytone a Harmony a v neposlední řadě populární Eternity II, který český nadšenec stále řeší.

Zájmu se mezi lidmi těšila i osvědčená Rubikova kostka, a to jak ve své charakteristické podobě, tak i v té modernější – Rubik ´s Future Cube, dále potom dřevěné skládačky nebo kovové spirály, které jste měli za úkol od sebe oddělit.

Hlavolamy? Žádný levný koníček!

„Pokud se bavíme o hlavolamech, které si můžete vytisknout z tiskárny a okamžitě složit, jejich pořizovací cena je zhruba pět korun. Ty se skutečnou sběratelskou hodnotou vás pak třeba vyjdou i na více než dvacet tisíc,“ svěřil se Flejberk. K vidění byly v iQLANDII i deskové a karetní hry zaměřené na logiku a postřeh – Tik tak bum nebo Speed cups  z dílny Piatnik, jež ocenily zejména menší děti.

„S panem Flejberkem  a jeho týmem spolupracujeme již šestým rokem. Hlavolamy prezentuje širší veřejnosti zhruba 3krát až 4krát do roka, jsme proto rádi, že jedním z organizátorů je i naše centrum,“ dodala Monika Vamberová, programová manažerka iQLANDIE.

Autoři

Štítky Eternity II, Ježek v kleci, Harmony, Piatnik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fanoušci hlavolamů si v iQLANDII mohli vyzkoušet opravdové světové unikáty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.