Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Krkonošské muzeum láká na svoji nejvýznamnější výstavu letošní sezony

Na svoji nejvýznamnější výstavu letošní sezony láká Krkonošské muzeum v Jilemnici na Semilsku. V přízemí zámku je rozmístěno zhruba 100 obrazů významného českého krajináře minulého století Františka Kavána. Novinářům to řekl ředitel muzea Jan Luštinec.

"Některé obrazy jsou veřejně prezentované poprvé," uvedl Luštinec. Muzeu se pro výstavu podařilo získat řadu děl od státních institucí, galerií a také soukromých sběratelů. "Je tady několik slavných Kavánových věcí. Třeba Frantova náladička ze sbírek Pražského hradu, kterou není možné běžně vidět," uvedl ředitel. Na výstavě jsou také další známá Kavánova díla - Pod Suchým skalím ze Západočeské galerie v Plzni, Rozlitina kalné vody z tání z Oblastní galerie v Liberci, Dobruška z Galerie moderního umění v Hradci Králové nebo Starý strom z Východočeské galerie v Pardubicích.

Vystaven je v Jilemnici také obraz Na Staré hoře, který patří místnímu muzeu. "Jedná se o neobyčejně působivý pohled do kamenitého horského lesního zátiší," uvedl Luštinec. Muzeum obraz získalo před osmi lety, byl v zašlém stavu. "Při restaurátorském zásahu jsme sejmuli starou hobru ze zadní strany rámu a čekalo nás zajímavé překvapení. Dochovaly se zde totiž staré železniční nálepky dokládající, že obraz byl po dokončení vlakem vypraven z jilemnického nádraží do Prahy," uvedl Luštinec. Z toho lze podle něj usuzovat, že se zřejmě jedná o krkonošský motiv. Jedním z předchozích majitelů obrazu byl i slovenský prvorepublikový politik a spisovatel Janko Jesenský.

Výstava v muzeu je zaměřena především na Kavánovu ranou tvorbu a zejména práce krkonošské. Malíř patří mezi významné osobnosti regionu. Narodil se před 150 lety nedaleko Jilemnice, ve Víchovské Lhotě. S významným českým malířem jsou letos spojená další dvě výročí - 75 let od jeho smrti a 60 let od vzniku Kavánovy galerie v jilemnickém muzeu. Sbírka muzea čítá na 90 obrazů tohoto krajináře. Výstava potrvá do konce května. Poté bude putovat do Prahy a následně do Jičína. I s tímto regionem je malíř spjat, v Libuni strávil poslední léta svého života.

Autoři | Foto Wikipedia

Štítky muzeum, výstava, František Kaván, Jilemnice, galerie, okres Semily, Západočeská galerie v Plzni, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Východočeská galerie v Pardubicích, Praha, Janko Jesenský, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonošské muzeum láká na svoji nejvýznamnější výstavu letošní sezony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.