Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Trosky v Českém ráji v noci nesvítí, vyhořela elektroinstalace

Zřícenina Trosky v Českém ráji zůstává v noci neosvětlená, kvůli závadě na elektroinstalaci ji není možné nasvítit. Vlivem velkého přepětí v síti vyhořela v dubnu elektroinstalace na hradě. Příčina závady i výše škody se stále zjišťují.

Závada na elektroinstalaci památku nepoškodila. "Funguje v běžném provozu," uvedl ředitel ÚPS na Sychrově Miloš Kadlec.

Podle něj se na zajištění náhradního osvětlení pracuje, k dispozici pravděpodobně bude do dvou týdnů. "Objednaná je nová osvětlovací skříň včetně přepěťové ochrany. Předpokládaná cena je kolem 30 tisíc korun," uvedl Kadlec. Podle něj ale zřejmě půjde jen o dočasné řešení. "Domlouváme investici na zavedení nové elektroinstalace na hrad," dodal Kadlec.

Trosky jsou druhou nejnavštěvovanější památkou v Libereckém kraji. Loni měly nejlepší sezonu od roku 2009, vyšplhalo se na ně více než 106 tisíc lidí. Při prohlídce může návštěvník vystoupat na věž Babu i na vyhlídku pod věží Panna, které skýtají jedinečný rozhled do krajiny. Je z nich vidět celý Český ráj, Ještěd, Krkonoše, Jizerské hory a za pěkného počasí i další proslulá zřícenina Libereckého kraje - Bezděz.

Hrad vybudovali ve středověku pánové z Vartenberka. Archeologické průzkumy však dokazují, že osídlení tu bylo mnohem dříve. Umístění na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek nedobytný hrad - zuby si na něm vylámali i husité.

Autoři | Foto NPÚ

Štítky elektroinstalace, Český ráj, Trosky, hrad, Liberecký kraj, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trosky v Českém ráji v noci nesvítí, vyhořela elektroinstalace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.