Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na zámku v Doksech bude od příští sezony pohádková expozice

V západním křídle zámku v Doksech na Českolipsku začne během letošního roku vznikat expozice nazvaná Labyrint strašidelných pohádek. Veřejnosti by měla být přístupná od května příštího roku.

"Bude to pohádková expozice se zaměřením na čertovskou tematiku," uvedla starostka Doks Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj). Expozici připraví soukromník, který vyhrál soutěž na pronájem západního křídla.

Zámek ze 16. století není zatím běžně přístupný, konají se v něm jen jednorázové akce. Město objekt získalo loni a chce to změnit. S německým partnerským městem Bad Muskau připravuje projekt za 1,645 milionu eur (44,5 milionu Kč). "Na podzim bychom měli vědět, zda na něj získáme evropskou dotaci," uvedla starostka. Pokud Doksy uspějí, v přízemí zámku vybudují turistické informační centrum s malým výstavním prostorem. O patro výš by měl být multifunkční sál, kterým by začínal prohlídkový okruh zaměřený na historii a prezentaci Doks a partnerského města Bad Muskau. Do zámku by se měly v budoucnu přesunout i Muzeum Čtyřlístku a městská knihovna.

Zámek v minulosti nejdéle patřil Valdštejnům, od 17. století až do roku 1945. Majitelem byl i proslulý vojevůdce Albrecht. Po konfiskaci po druhé světové válce zámek využívala armáda a od roku 1963 zde bylo zemědělské učiliště. Poslední studenti zámecké prostory opustili před čtyřmi lety. Areál v hodnotě 18 milionů korun získaly Doksy bezúplatně od Libereckého kraje, který pro zchátralou památku neměl využití.

Spolu se zámkem Doksy obnovují i rozsáhlý park, který je v sousedství budovy. Za 2,5 milionu korun se už revitalizovala zeleň. V plánu je také obnova původní přístupové cesty a nádvoří. Vzniknout by měla místa k parkování, v budoucnu se v parku počítá s malým amfiteátrem. Na místě někdejšího rybníka vznikne mělká vodní plocha.

Autoři | Foto Marianskazahrada.cz

Štítky Doksy, zámek, okres Česká Lípa, Eva Burešová, Bad Muskau, Starostové pro Liberecký kraj, druhá světová válka, Muzeum Čtyřlístek, Valdštejnové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku v Doksech bude od příští sezony pohádková expozice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.