Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Akrobaté, irská hudba nebo bubnování na létající talíř. Centrum Liberce oživí pouliční umělci

Také vás někdy lákalo vzít třeba kytaru a jen tak vyrazit do ulic Liberce potěšit kolemjdoucí? Takzvaný busking, jak se pouličnímu umění říká, se na další tři dny zabydlí v Liberci. Knihkupectví Fryč se s podporou města rozhodlo v ulicích Liberce uspořádat Dny pouličního umění. V Moskevské, Pražské nebo na Soukenném náměstí můžete od čtvrtečního poledne do soboty potkat ty nejlepší pouliční umělce z blízkého okolí.

„Je hodně těžké vypíchnout to nejzajímavější, protože tahle akce žije jako celek a navíc má každý jiný hudební vkus. Ale určitě by si Liberečané neměli nechat ujít akrobaty Cirko Frico, kteří vystoupí v sobotu. V pátek třeba Babsohn band, kteří hrají mimo jiné klezmer a irskou hudbu a také tu v pátek bude vynikající kytarista Tomáš J. Holý. A hned na úvod ve čtvrtek neuvěřitelný Jiří Šámal, který nepopsatelně zajímavě bubnuje na "létající talíř" za doprovodu houslí,“ shrnul to nejzajímavější Martin Fryč, který je pořadatelem akce.

Jeho přáním jsou už dlouhou dobu živé ulice města. „Chceme, aby si pouliční umělci zvykli tady vystupovat. Chceme mít v centru města aspoň občas, vlastně co nejčastěji umělce, kteří potěší kolemjdoucí, u kterých se zastavíte a poslechnete si písničku, nebo dvě, tři...,“ říká.

Provozování pouličního umění vedení města umělcům ulehčilo teprve před rokem. Do té doby musel každý zájemce o vystoupení na ulici nejprve získat povolení silničního správního úřadu k záboru veřejného prostranství a v procesu správního řízení zaplatit správní poplatek. Od dubna loňského roku se vystupování pouličních umělců řídí pravidly, které jsou umístěny na webu města. V nich jsou vymezená místa, kde je možné pouliční divadelní, hudební či artistická vystoupení provozovat bez jakéhokoliv povolení. Zjednodušeně řečeno to je pěší zóna s výjimkou Kostelní ulice. 

Jelikož nemá busking v Liberci tradici, nebylo úplně jednoduché celou akci zorganizovat. „Pouliční umění se v Liberci teprve zabydluje, takže zatím je to těžké. Umělci si teprve zvykají pod Ještěd jezdit, mnoho z nich vám odpoví až na x-tý e-mail. Současné vedení města je vstřícné, ale legislativa a grantová podpora ještě není nejpružnější. Takže to jde, ale dře. Naštěstí v knihkupectví máme dobrého a trpělivého anděla Zuzanu, dramaturgyni tohoto malého festivalu, bez ní by to bylo mnohem chudší,“ uzavřel Martin Fryč.

Mezi podmínkami buskingu je, aby vystoupení neomezovalo dopravu, průchodnost chodníků ani nebránilo ve vstupu do budov. Hraní je v Liberci povoleno v pěší zóně, pouliční umění je možné provozovat od 10:00 a 21:00. 

Program

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, umění, hudba, akrobacie, létající talíř, Jiří Šámal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akrobaté, irská hudba nebo bubnování na létající talíř. Centrum Liberce oživí pouliční umělci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.