Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Sbírky Technického muzea Liberec rozšířily dva tramvajové vozy

Sbírky Technického muzea Liberec se včera rozrostly o dva nové tramvajové vozy. Jeden přijel z Německa, jde ale o českou tramvaj, druhý vůz stál na zahradě ve Splzově na Jablonecku. Jde o vůz značky Ringhoffer, který jezdil v Praze, a když ho v roce 1956 vyřadili, tak cestoval po různých místech, až skončil ve Splzově, řekl ředitel Technického muzea v Liberci Jiří Němeček, který s vykládkou vozů v areálu muzea pomáhal.

Oba vozy budou podle Němečka potřebovat opravu. Zatímco u vozu z Německa je třeba opravit podvozek, druhá tramvaj bude potřebovat kompletní rekonstrukci. "Je v žalostném stavu, kdybychom ji chtěli vrátit na koleje, potřebovali bychom na renovaci možná pět let," poznamenal Němeček. Tak důkladnou opravu ale v muzeu neplánují. "Vůz by měl v budoucnu sloužit v parku jako takový kulturní stánek, kde se bude hrát loutkové divadlo. To bychom chtěli mít za rok hotové," dodal.

Technické muzeum Liberec vzniklo úpravou nevyužívaného pavilonu G na libereckém výstavišti. Vybudovala ho parta nadšenců, kteří na jeho přípravě odpracovali bezplatně stovky hodin. Muzeum vzniklo bez evropských či jiných dotací a veřejnosti se otevřelo v září 2014. Návštěvníci v něm najdou několik desítek historických aut a motocyklů, ale také tramvaje. "Je to dynamická expozice, většinu exponátů máme zapůjčenou, takže se dost mění," řekl mluvčí projektu Petr Kumpfe. Letos je v létě expozice věnována německých autům - trabantům. "Protože si připomínáme 25 let od ukončení jejich výroby," dodal.

Dva nové tramvajové vozy nebudou jedinou novinkou, která letos sbírky muzea obohatí. "Na podzim přibude další velký exponát, který se nám dovnitř nevejde, bude stát venku na dvoře," řekl Kumpfe. Zajistit přesun není podle něj jednoduché, protože exponát má přes 30 tun. "Bude to parní lokomotiva, která je zajímavá tím, že je akumulátorová. Nemá vlastní ohniště a fungovala vlastně jen v provozech, které měly k dispozici páru, kterou tahle lokomotiva mohla, obrazně řečeno, tankovat," doplnil. Muzeum má podle něj plány i na rozšíření expozic do dalších pavilonů výstaviště, to bude ale úkol do příštích let.

Autoři | Foto TML

Štítky Technické muzeum Liberec, muzeum, Jiří Němeček, Německo, Praha, Liberec, okres Jablonec nad Nisou, exponát, Trabant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírky Technického muzea Liberec rozšířily dva tramvajové vozy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.