Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

"Tygr z Walesu" si získal návštěvníky Benátské známými hity

Ve sportovním areálu v libereckém Vesci končí 24. ročník hudebního festivalu Benátská!. Program, který se protáhne až do nedělních ranních hodin, nabídne metal i český pop. Na hlavním pódiu krátce po sobě vystoupí britští DragonForce a tuzemská popová hvězda Hana Zagorová.

Největší hvězdou pátečního programu byl Tom Jones. Zpěvák, který byl před deseti lety povýšen britskou královnou do rytířského stavu, zahájil vystoupení za doprovodu kapely s dechovou sekcí skladbou Johna Lee Hookera z alba Praise & Blame z roku 2010. Také další písně v úvodu koncertu pocházely z nových nahrávek a od jiných autorů. Zazněla například skladba Hit or Miss od americké zpěvačky Odetty Gordonové ze tři roky starého alba Spirit in the Room. Loňskou novinku Long Lost Suitcase reprezentovaly písně Take My Love (I Want to Give It All to You) od Little Willie Johna nebo Elvis Presley Blues od Gilliana Welche, před kterou Jones v krátkém proslovu složil poklonu "králi rokenrolu".

Majitel nenapodobitelného barytonu si ve své kariéře vyzkoušel soul, funk, gospel, country i balady se smyčcovým doprovodem, experimentoval s hip hopem, popem i rockem. Ze svých starých hitů dnes posluchačům nabídl It's Not Unusual, Delilah, Green či Green Grass of Home, ovšem v zemitějších úpravách, než znají jeho fanoušci z desek. Naopak populární skladbu Sex Bomb provedl v komornější verzi, než je na albu Reload.

Jones přezdívaný také "tygr z Walesu" koncertoval v Česku počtvrté. Před libereckým koncertem v minulých letech zpíval v Brně a dvakrát v Praze. O jeho vystoupení na festivalu Benátská! podle zakladatele a ředitele festivalu Pavla Mikeze pořadatelé usilovali několik let.

Z jeho vystoupení na Benátské! vám bohužel nenabídneme žádné snímky, jelikož pořadatelé dovolili pouze vybraným fotografům pořizovat fotografie jen při první písni. Mezi nimi však naše fotografka nebyla. Nevybíravé chování pořadatelů vyvrcholilo v to, že někteří fotografové museli své snímky pod nátlakem vymazat. "Bez jakýchkoliv informací od organizátora mohlo pár vybraných fotografů nafotit během jedné písničky Toma Jonese. Například ale agenturní fotograf České tiskové kanceláře byl sice na seznamu, ale po nafocení snímků byl ochrankou donucen je smazat. Musím dodat, že donucovací prostředky byly spíše násilného charakteru," dodala redakční fotografka Silvie Lintimerová.

Na dnešním programu je například kapela Scorpions nebo UFO přiveze jejich bývalý člen Michael Schenker. Tuzemskou scénu zastoupí Visací zámek, Arakain, Divokej Bill, Mandrage, Slza, Xindl X a další.

Festival Benátská! má za sebou druhý den

Sobota, 30. července 2016, 09:51

Festival Benátská! má za sebou druhý den
Festival Benátská! má za sebou druhý den

Autoři | Foto Silvie Lintimerová

Štítky Wales, Tom Jones, fotograf, Hana Zagorová, John Lee Hooker, Elvis Presley, hudební festival, Little Willie John, Odetta, Michael Schenker, Xindl X, hudební skupina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Tygr z Walesu" si získal návštěvníky Benátské známými hity  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.