Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Kam na zámek nebo hrad? V červenci lákal hlavně Sychrov

O 15 až 20 procent více lidí než loni přišlo v letošním červenci na zámek Sychrov nedaleko Turnova. Podle kastelána zámku Miloše Kadlece přibyli zejména tuzemští návštěvníci. Spokojeni jsou i kasteláni dalších zámků a hradů z Libereckého kraje.

Památkám počasí v červenci přálo více než loni. Nebylo tolik tropických dnů. "Myslím si, že sezona se zatím vyvíjí dobře. Měli jsme třeba velkou akci první víkend v červenci. Loni tím, že byla vedra po celou dobu, tak se návštěvnost nepovedla," uvedla kastelánka hradu Grabštejn na Liberecku Iva Bártová. Letos to bylo na Létohrátkách, což je tradiční letní festival konaný první červencový víkend na hradě, výrazně lepší. "Hlavně v neděli, kdy přišlo dvojnásobné množství lidí než jindy," dodala.

Jen počasí ale za nárůstem není. "Myslím, že řada českých návštěvníků dává přednost dovoleným v tuzemsku," uvedl Kadlec. Na Sychrov je podle něj láká romantika a pohádkovost zámku. Navíc zde mohou strávit celé odpoledne. Lákadlem kromě prohlídek je zámecký park nebo oranžerie.

Kadlec si také všiml změny ve skladbě zahraničních návštěvníků. "Dříve jsme měli každý prázdninový měsíc od jedné americké cestovní kanceláře 500 až 600 návštěvníků, letos v červenci jich bylo jen asi 50. Američané se bojí jezdit do Evropy, a ta cestovka stornovala skoro všechny termíny," uvedl Kadlec. Naopak ho mile překvapilo, že se objevili maďarští turisté. "Měli jsme několik autobusů v červenci z Maďarska, což už dlouho nebylo," dodal kastelán.

Také kastelán z nedalekého hradu Trosky v Českém ráji Lubomír Martínek zaznamenal několik autobusů s maďarskými turisty. Přijeli také Finové, Japonci, Korejci a ve větší míře i Poláci. "Začali se také objevovat Holanďané," řekl Martínek. Letošní červenec z hlediska návštěvnosti považuje za lepší průměr, denně se na Trosky vyšplhá v průměru 1000 lidí. "Rekordní byl 5. červenec, kdy jsme měli 2000 lidí," dodal.

Spokojený je i kastelán zámku Zákupy na Českolipsku Petr Weiss. Lákadlem pro návštěvníky je nová prohlídková trasa otevřená v červnu. "Vrací se návštěvníci, kteří tady byli před deseti 20 lety a doslechli se, že máme něco nového," uvedl Weiss. Populární je v létě i dětská prohlídková trasa. "Letos máme také hodně objednaných tuzemských zájezdů. Jezdí různá zájmová uskupení, senioři a hodně i firmy. Mají to v rámci benefitů pro zaměstnance," dodal.

Autoři

Štítky zámek, hrad, purkrabí, Sychrov, Liberecký kraj, Turnov, Petr Weiss, Lubomír Martínek, Grabštejn, Evropa, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam na zámek nebo hrad? V červenci lákal hlavně Sychrov  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.