Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dětřichov žil o víkendu oslavou několika výročí, na slavnosti dorazilo přes 500 lidí

Několik významných výročí o víkendu oslavili v Dětřichově. V rámci Dětřichovských slavností si místní připomenuli 635 let od první písemné zmínky o obci, 140 let od založení místního sboru dobrovolných hasičů a 40 let od ukončení provozu úzkorozchodné trati Frýdlant - Heřmanice. Na fotbalovém hřišti v malé obci pod Albrechtickým kopcem se sešlo během dne zhruba 500 až 600 návštěvníků slavností.

Díky vydařenému počasí přilákala akce poměrně velký počet lidí z širokého okolí. „Jen ve svijanském stanu se vytočilo zhruba 1200 piv,“ shrnul starosta obce Daniel Kopecký (Unie pro sport a zdraví). Kromě občerstvení si návštěvníci užili také ukázku práce složek záchranného systému nebo třeba ohňostroj, který po setmění celou akci ukončil.

Program celého dne začínal úderem desáté hodiny ranní povodňovou mší v kostele sv. Anny, která připomněla ničivé povodně ze srpna 2010, která zasáhly také Dětřichov. Na hasičské zbrojnici poté byla odhalena pamětní deska. Téma povodní si přítomní připomněli i po jedné hodině odpolední. Při té příležitosti došlo k uvedení v život praporu dětřichovských hasičů a k jeho požehnání. Členové místního dobrovolného sboru hasičů také převzali ocenění, stejně jako zasloužilí členové sboru.

V průběhu dne si mohli lidé nejen připomínat všechna výročí, která v obci slaví, ale také se bavit. Dopoledne prošel obcí průvod s dechovou hudbou, odpoledne hrála k tanci i poslechu skupina FBAND. V podvečer je na podiu vystřídala hudební skupina Volupsije.

„Na slavnosti máme vesměs jen pozitivní reakce a to od lidí všech věkových kategorií. Už teď proto přemýšlíme, kdy slavnosti zopakujeme,“ uzavřel starosta. Podle něho to však nejspíš v příštím roce nebude.

Štítky slavnost, sbor dobrovolných hasičů, Frýdlant, Heřmanice, Daniel Kopecký, Unie pro sport a zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětřichov žil o víkendu oslavou několika výročí, na slavnosti dorazilo přes 500 lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.