Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Muzeum Českého ráje chystá novou expozici horolezectví

Muzeum Českého ráje v Turnově připravuje výstavbu nové expozice horolezectví, ustoupit jí budou muset některé objekty v areálu. Na projekt zhruba za 40 milionů korun žádá muzeum dotace z evropských fondů, a to z česko-saského přeshraničního programu a také z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Tam jsou šance větší, řekla dnes ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. Stavět chtějí začít už na jaře příštího roku.

Muzeum Českého ráje patří k nejstarším muzeím regionálního typu v zemi, loni jím prošlo 52.000 lidí. Muzeum založené v roce 1886 má expozice zaměřené na mineralogii, historii turnovského kamenářství a národopisu a také klenotnici, která umožňuje vystavovat i ty nejcennější sbírkové předměty, jako jsou zlaté šperky. Součástí areálu muzea je také replika nejstaršího roubeného stavení v Turnově - Kamenářského domu. Muzeum má ještě samostatnou expozici na Dlaskově statku v Dolánkách.

O vznik expozice horolezectví usiluje muzeum dlouho, první scénář vytvořilo na konci 80. let pro zámek Hrubá Skála. Horolezectví je jedním z fenoménů regionu. Stejně tak jako k Turnovu patří české granáty a šperk, lezení je neodmyslitelně spojeno s tamními skalními městy. Určitým předstupněm expozice v Turnově byla před čtyřmi lety výstava Jistíš mě? "My už máme zhruba 80 procent exponátů pro novou expozici, i když není přímo postavená na exponátech. Budou tam figuríny, různé projekce, 3D modely. Máme i velký příslib od horolezců, kteří to zatím mají doma," řekla Jakouběová.

Projekt počítá s demolicí spojovacích chodeb, objektu kavárny a dílen v areálu muzea. Na jejich místě vznikne dvoupodlažní budova pro novou expozici horolezectví. Stavebních úprav se dočká i muzeum, atrium a okolí muzea včetně zahrady. Expozice bude prorůstat i do sousedního domu, který loni pro muzeum odkoupil Liberecký kraj od města Turnov za 3,8 milionu korun. "Do konce roku 2018 tam ještě budou kanceláře městského úřadu, my pak chceme ten dům s naší expozicí propojit. Měla by tam vzniknout výstavní síň fotografa a horolezce Viléma Heckela," popsala záměr ředitelka muzea.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky muzeum, horolezectví, Český ráj, Muzeum Českého ráje v Turnově, Turnov, dům, Vilém Heckel, projekt, Dlaskův statek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Českého ráje chystá novou expozici horolezectví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.