Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rockový klub se na víkend promění v divadlo. Buďte u toho!

Jak uspořádat festival, který bude otevřený pro úplné amatéry i profesionální divadelní scénu? Recept na to našli už před třemi lety tři liberečtí patrioti, kteří stojí za festivalem Divadlo v Bunkru, který je naplánován na příští víkend. Místem konání, jak už název napovídá, bude rockový klub Bunkr na Tržním náměstí v Liberci.

„Záměrně jsme festival situovali do punkového prostředí. Chceme šířit divadlo mimo divadelní budovy, některá představení se hrají taktéž venku před klubem,“ řekl Drbně jeden z pořadatelů Adam Steinbauer.

Letos se diváci mohou těšit na Divadlo Bohém z Prahy, které se v Bunkru představilo již vloni. Soubor se vyznačuje specifickým divadelním jazykem, v rámci kterého porušuje snad všechna pravidla, která kdy byla nastolena.

Podruhé se v Bunkru představí Divadlo Dagmar z Karlových Varů se svou inscenací Tucet, ve které si mohou diváci vybrat, jaký příběh jim bude odvyprávěn. „S Divadlem Dagmar přijede několikanásobný laureát ceny festivalu Wolkrův Prostějov Vladimír Benderski, který návštěvníky Divadla v Bunkru uhranul již v roce 2014 svým monodramatem Tango s Avidanem,“ doplnil Steinbauer.

Na své si přijdou i milovníci loutek. Do Bunkru totiž dorazí také spolek loutkářů Vozichet z Jablonce nad Nisou. Ten se vyznačuje vysokou řemeslnou kvalitou svých inscenací a nadhledem takřka vražedným. V neposlední řadě se můžete těšit na představení Marka Sýkory - herce Naivního divadla Liberec.

Letošní ročník festivalu si připraví pro návštěvníky také několik novinek. „Velkou radost mám z faktu, že letos Bunkr první poctí svou návštěvou dvě výjimečná divadla - DS Scéna Kralupy zahraje inscenaci hry Tracy Lettse Zabiják Joe, kterou soubor s úspěchem hraje již od roku 2005. Svou inscenací uhranul v roce 2006 publikum Jiráskova Hronova. Druhou významnou scénou, která přijede do Bunkru prvně je kultovní Divadlo Kámen z Prahy. Tato experimentální scéna je zárukou takřka metafyzického zážitku dalekou za hranou racionálního myšlení. Scénické prostředky, jaké nikde jinde neuvidíte, Vás buď uhranou, nebo vyženou - není nic mezi tím,“ uzavřel pořadatel festivalu.

Oba festivalové dny se protáhnou do pozdních nočních hodin. Přesně hodinu před sobotní půlnocí se odehraje slavnostní ukončení festivalu, v rámci kterého se mohou diváci těšit na jedno divadelní překvapení.

Každá sranda ale něco stojí, proto pořadatelé uvítají každou korunu. Z toho důvodu jsou se svým projektem na portále Startovac.cz, kde můžete Divadlo v Bunkru podpořit nějakou tou korunou. Parta, která za kulturní akcí stojí, je skromná a pokouší se vybrat 15 tisíc korun na honoráře divadelním souborům, zaplacení prostoru, technického zázemí, potřebné rekvizitity, a v neposlední řadě také na propagační materiály pro festival a odměny.

Štítky divadlo, festival, opevnění, Liberec, Praha, Wolkrův Prostějov, Marek Sýkora, Jiráskův Hronov, představení, Divadlo Kámen, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rockový klub se na víkend promění v divadlo. Buďte u toho!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.