Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Unikátní Metelkův betlém je opět v Liberci. Zajděte se na něj podívat do muzea

Liberečané si po třech letech můžou opět prohlédnout unikátní mechanický betlém Václava Metelky. Vystaven bude v sobotu 10. září v Severočeském muzeu v Liberci, které je zapojeno do Dnů Evropského kulturního dědictví. Zároveň budou mít možnost pohovořit přímo s restaurátorem betléma, Kamilem Andresem, který zájemce zasvětí do tajů mechanických betlémů a jejich oprav.

Metelkův betlém, který byl pro mnoho Liberečanů tradiční součástí Vánoc, byl v rukách restaurátora několik let. Důvodem byl jeho velmi špatný technický stav a částečná nefunkčnost. V rámci 1. etapy modernizace muzejní budovy v roce 2014 jej proto odborníci demontovali a odvezli do Třebechovic pod Orebem k náročnému restaurování. Následně proběhla kompletní repase všech mechanických prvků, odkyselení papírových částí, vytvoření nové nosné konstrukce a restaurování více jak dvou stovek historických betlémových figurek. Celkové náklady na restaurování dosáhly výše 800 tisíc korun.

Betlém je v muzeu ve velké klimatizované vitríně, která pro něj zajistí stabilní prostředí a umožní jeho snadnou údržbu. „Díky účelové dotaci Libereckého kraje v objemu 390 tisíc korun může muzeum do listopadu dokončit instalaci betlému v tzv. sloupové síně muzea,“ dodala Blanka Daníčková z tiskového odboru Libereckého kraje.

Pokud nestihnout zájemci sobotní povídání s restaurátorem betléma, mohou se těšit na prosinec. Kamil Andres bude mít od 14. prosince, v Severočeském muzeu v Liberci, autorskou betlémářskou výstavu.

Štítky muzeum, restaurování, restaurátor, Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, kulturní dědictví, Vánoce, Liberecký kraj, Třebechovice pod Orebem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní Metelkův betlém je opět v Liberci. Zajděte se na něj podívat do muzea  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.