Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Hlavní část festivalu Lípa Musica začne příští týden

Hlavní část hudebního festivalu Lípa Musica začne příští týden koncertem v klášterní bazilice v České Lípě. Od 14. září do 10. listopadu festival ve svém 15. ročníku nabídne 21 koncertů na 17 místech Libereckého a Ústeckého kraje a v saském pohraničí.

"Letošní dramaturgie festivalu připomene nejen výrazné projekty a umělecké hosty, kteří se na festivalu představili v uplynulých letech, ale současně nabídne i řadu nových programů v nejedné premiéře a nových uměleckých tváří," uvedla mluvčí festivalu Lucie Johanovská. Koncerty budou letos poprvé v Litoměřicích, Úštěku a v kostele svatého Kříže se slavným postním plátnem v německé Žitavě.

Lípa Musica vznikla na přelomu let 1999 a 2000 původně jako přehlídka zaměřená na duchovní hudbu, postupně se ale rozrostla. Letošní novinkou byl prolog tří koncertů v České Lípě a zřícenině kláštera v německém Oibynu, které se konaly od května do července. Hlavní část programu bude ale tradičně na podzim. "Připraveno je více jak 250 účinkujících z České republiky, Německa, Polska, Francie a Ruska a na 30 hodin klasické hudby, jazzu, šansonu i tance," uvedla Johanovská.

Vrcholem letošního ročníku by podle ní měl být speciální projekt, kdy se po 45 letech do Liberce vrátí Česká filharmonie. Nejznámější český symfonický orchestr se představí v listopadu v Domě kultury pod taktovkou světově proslulého dirigenta Semjona Byčkova a s klavírním duem sester Labequeových. Na festivalu vystoupí také například přední polský varhaník a rektor katovické univerzity Wladyslaw Szymanski, populární jazzový sextet SKETY, renomovaný německý vokální ansámbl Amarcord, nejuznávanější hráč na skleněnou harmoniku Sascha Reckert či zpěvačka Marta Kubišová.

Součástí festivalu je i podpora talentovaných dětí z českolipské základní umělecké školy. V listopadu budou moci vystoupit na pódiu českolipského Jiráskova divadla společně se zpěvákem Danem Bártou.

Autoři | Foto Lípa Musica

Štítky festival, koncert, Česká Lípa, Liberecký kraj, Ústecký kraj, bazilika, hudební festival, Marta Kubišová, Dan Bárta, Władysław Szymański, Litoměřice, Úštěk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní část festivalu Lípa Musica začne příští týden  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.