Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Expozice horolezectví v Turnově začne vznikat v příštím roce

Expozice horolezectví za bezmála 40 milionů korun začne v Muzeu Českého ráje v Turnově vznikat v příštím roce. Hotová by měla být na začátku roku 2019. Výjimečná bude v tom, že podobnou obsahovou náplň žádná jiná expozice v republice nemá, řekla dnes novinářům ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

"Jediné muzeum horolezectví, které bylo v Adršpachu, tak už skončilo," uvedla ředitelka. Nejbližší expozice horolezectví je podle ní v Mnichově.

O vznik expozice horolezectví usiluje muzeum dlouho, první scénář vytvořilo na konci 80. let pro zámek Hrubá Skála. Horolezectví je jedním z fenoménů regionu. Stejně tak jako k Turnovu patří české granáty a šperk, lezení je neodmyslitelně spojeno s tamními skalními městy. Výstavy a další akce spojené s horolezectvím podle ředitelky ukázaly, že o expozici bude zájem. "Návštěvnost těchto akcí byla výjimečná," uvedla. Při křtu knihy o historii lezení před dvěma lety byla podle ní dokonce fronta od hlavního vchodu až ke galerii. "To se tady nestalo za 40 let," dodala.

Na vytvoření expozice se nyní podařilo muzeu získat evropskou dotaci z česko-saského programu. Projekt připravilo se saským městem Bad Schandau, které se chystá vytvořit novou expozici pro výstavu ke 150. výročí zdolání hory Falkenstein. Spolupráce není podle Jakouběové v tomto projektu náhodná, právě Němci byli totiž na konci 19. století průkopníky horolezectví v Českém ráji. Na vybudování expozice půjde z evropského programu zhruba 38 milionů korun, další milion je určený na doprovodné aktivity.

Expozice bude na místě bývalé kavárny, dílen a galerie. "Jsou to poslední objekty, které nebyly u nás rekonstruované," uvedla Jakouběová. Zůstat by měly jen obvodové zdi galerie, všechno ostatní se zbourá a postaví třípodlažní budova. Stavebních úprav se dočká i muzeum, atrium a okolí muzea včetně zahrady. Nová expozice bude interaktivní. Návštěvník bude stoupat po stezce mezi exponáty a na pozadí bude členitý skalní terén. Součástí expozice bude i obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou od Mikoláše Alše, který nyní zabírá jednu stěnu galerie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky horolezectví, muzeum, Turnov, Muzeum Českého ráje v Turnově, galerie, Mnichov, Mikoláš Aleš, Adršpach, zámek Hrubá Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expozice horolezectví v Turnově začne vznikat v příštím roce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.