Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Tohle vás bude bavit. Liberecké divadlo chystá sci-fi komedii z univerzitních kolejí

Bláznivá sci-fi komedie Atomová kočička bude první novinkou činohry libereckého divadla F. X. Šaldy v letošní sezoně. Odehrává se ve dvou různých dobách na univerzitních kolejích v Liberci - Harcově. Zábavný příběh je trochu postavený na holywoodských filmech, jako jsou Jurský park, Návrat do budoucnosti, Vetřelci.

"Používáme tam hodně známé hlášky, situace nebo odkazy na filmy. Prý se tomu říkáme postmoderna," uvedl novinářům autor hry Tomáš Dianiška. Odkazy na filmy a někdejší hudební hity jsou ale podle něj jen žánrovou pomůckou. "Jinak to má svůj samostatný děj, který mluví o partičce studentů studujících na mechatronice," dodal.

Podivné věci se začnou dít o jedné noci na pokoji 512. Studentům se rozbije pračka, a protože studují technický obor, dají se do opravy. "Vytuní ji tak, že buben se bude točit rychlostí světla, čímž samozřejmě vznikne černá díra a pomocí té se dostanou do minulosti," nastínil děj Dianiška. Současní studenti se tak dostanou před rok 1989 a budou konfrontováni s absurdními reáliemi předlistopadového Československa. Ve hře je i postava Václava Havla.

Dianiška pro liberecké divadlo napsal už několik jiných netradičních her. Mezi nejznámější patří Googling and Fucking, Přísně tajné: Hrubá nemravnost, Mickey Mouse je mrtvý, LSDown či Dianiška je bůh. "Toto je jeho prvotina, ale ležela dlouho šuplíku. Tomáš Dianiška ji pro nás přepsal a aktualizoval," uvedl dramaturg inscenace Tomáš Syrovátka.

Inscenace podle něj stojí na třech pilířích, a jedním z nich je právě Dianiška. "V jeho humoru najdete téměř vždy koktejl vědy, sexu a bláznivé absurdity," řekl. Další dva pilíře si podle něj úspěšně vyzkoušeli v oblíbené inscenaci Srnka - zasazení děje do libereckých reálií a použití starších hitů popmusic.

Premiéru bude mít hra v pátek od 19:00 v Malém divadle. Pro Dianišku to bude režijní debut. Spolupráci si herci pochvalují. "Je příjemné s ním zkoušet. Je znát, že je především herec. Chápe naše potřeby, že si potřebujeme občas vydechnout a že některé věci nejdou hned," řekl Matěj Nechvátal, který ztvární jednu z hlavních rolí - Martina Šmída. V inscenaci účinkují i Michaela Foitová, Tomáš Váhala, Eliška Jansová či Karolína Baranová.

Autoři | Foto i-divadlo.cz

Štítky divadlo, Tomáš Dianiška, film, science fiction, komedie, Návrat do budoucnosti, Jurský park, Liberec, Mickey Mouse, Václav Havel, Martin Šmída, Michaela Foitová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tohle vás bude bavit. Liberecké divadlo chystá sci-fi komedii z univerzitních kolejí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.