Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Liberecký dětský sbor Severáček uspěl na turné v Jižní Koreji

Liberecký dětský pěvecký sbor Severáček se vrátil z úspěšného dvoutýdenního turné po Jižní Koreji. Vystoupil v osmi městech s novým programem, složeným z české sborové hudby, moravských lidových písní i písní z amerických muzikálů.

"Samozřejmostí v podání tohoto sboru je zpěv v jazyce země, do které Severáček přijíždí. A tentokrát si přichystal v korejštině hned tři písně," uvedla za sbor Kamila Novotná.

V historii sboru, která sahá do roku 1958, to byla druhá návštěva této asijské země. "Bylo to asi nejúspěšnější turné Severáčku," uvedla sbormistryně Silvie Pálková. "Naše děti skvěle reprezentovaly českou kulturu a sborové umění. Nezapomenutelným zážitkem kromě ohromného zájmu publika byl pro nás pobyt na tradiční korejské podhorské farmě, kde jsme si okusili původní způsob života místních. Vyráběli jsme i rýžové koláčky," dodala.

Severáček absolvoval v Koreji osm vystoupení v zaplněných koncertních sálech. "Korejci byli fascinováni čistotou hlasů a přirozeným muzikálním projevem libereckých zpěváků a nadšeně aplaudovali," uvedla Novotná.

Součástí zájezdu byl i bohatý doprovodný program. "Děti poznaly přepych moderních velkoměst i tvář staré tradiční Koreje, ochutnaly speciality místní kuchyně i atmosféru náboženských svatyní," doplnila.

Severáček založili v roce 1958 Jiřina a Milan Uherkovi. Od roku 1961 přiváží sbor pravidelně nejvyšší ocenění z prestižních soutěží z celého světa. V repertoáru sboru jsou skladby všech slohových období od středověké hudby po současné, často experimentující sborové kompozice. Výrazný podíl tvoří úpravy lidových písní zpívaných převážně v originálním jazyce. Severáček pravidelně natáčí pro rozhlas a televizi, na svém kontě má několik gramofonových desek a osm samostatných CD.

Autoři | Foto Severáček

Štítky turné, Jižní Korea, Silvie Langrová, Korea, lidová píseň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký dětský sbor Severáček uspěl na turné v Jižní Koreji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.