Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Na výstavě v Jablonci si mohou lidé i zaběhat na běžkách

Historické fotografie zarámované do zlomených lyží nebo běžecký trenažér osazený běžkami jsou nyní k vidění v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Jablonci. Jsou součástí výstavy 50x bílou stopou. Výstava předchází jubilejnímu 50. ročníku závodu běžkařů Jizerská 50, který se pojede v únoru.

Výstava je interaktivní. Například trenažér s běžkami si mohou návštěvníci vyzkoušet a zároveň zažít pocity závodníků na trati. "Je tam fotobuňka, která spustí nahrávku s fanděním diváků," uvedla Radana Schaeferová z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které dům provozuje..

Na výstavě je také herní plán s imaginárním běžkařským závodem nebo trať, po níž vozí mašinka makety lyžařů. "Koncepce výstavy je hravá, číší z ní nadšení a idealismus, se kterým byl závod zakládán. Mysleli jsme i na děti, aby si udělaly představu, jaké byly běžkařské začátky," uvedl ředitel jabloneckého infocentra Petr Vobořil.

V posledních letech se v době konání Jizerské 50 v Bedřichově pohybuje asi 8000 závodníků, pořadatelů a diváků. Na start prvního ročníku v roce 1958 se postavilo 52 borců, kteří se většinou znali. "Vše začalo partou horolezců TJ Lokomotiva Liberec, tatrankami a startovným ve výši pět korun," uvedla Schaeferová.

Na výstavě jsou podle ní autentické dokumenty, fotografie, film i původní vybavení z prvních ročníků. "Máme tady třeba razítka z kontrolních stanovišť, aby bylo jisté, že účastníci závod skutečně odjeli celý," dodala. Na výstavě se návštěvníci dozvědí třeba to, že první rok si závodníci vystačili jen s tatrankami a čajem. Už na druhý ročník ale Vratislavický pivovar uvařil účastníkům nízkokalorické pivo a poprvé se ohřívalo tradiční posilnění závodníků - párky. Ženy se na start postavily poprvé v roce 1970. Nedostatkem sněhu trpěl závod poprvé při pátém ročníku. Závodit se mohlo až od Nové Louky, účastníci tam museli ze startu v Bedřichově doběhnout s lyžemi v rukou.

Výstava je i připomínkou tragické smrti 15 československých horolezců, kteří v roce 1970 zahynuli při zemětřesení pod nejvyšší peruánskou horou Huascarán. Někteří z nich byli v původním pořadatelském týmu Jizerské padesátky. "Jejich smutný příběh, paradoxně, nejvíce přispěl k obrovskému rozmachu závodu," dodala Schaeferová. Na památku 15 horolezců se běhá od čtvrtého ročníku. Výstava potrvá do 25. února, skončí týden po jubilejním 50. ročníku.

Autoři

Štítky výstava, běh na lyžích, Jablonec, Jizerská padesátka, Josef Václav Scheybal, horolezec, Bedřichov, TJ Lokomotiva Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výstavě v Jablonci si mohou lidé i zaběhat na běžkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.