Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KULTURNÍ PŘEHLED: Wohnout, Mandrage a Děti Ráje. V listopadu je z čeho vybírat

Na další týden si pro vás Liberecká Drbna připravila desítku tipů, kam vyrazit. Už v pátek se můžete těšit na koncert Wohnoutů v jabloneckém Eurocentru nebo Mandrage v České Lípě. Naopak do liberecké Home Credit arény zavítá muzikál Děti Ráje.

Čtvrtek 3.11.

Milan Kocourek: Z Londýna opět něco, co nevíte​ – Knihkupectví a antikvariát Fryč, Liberec

Večer s dlouholetým redaktorem BBC a spolupracovníkem Českého rozhlasu ve Velké Británii. Večer novinek z Londýna a Anglie, na kterém zároveň představíme novou knihu - sborník přednášek a zajímavých témat Britské skupiny Společnosti pro vědy a umění. Sborník Z Londýna opět něco co nevíte obsahuje 25 přednášek, které pozvaní hosté Britské skupiny Společnosti pro vědy a umění prezentovali v Londýně v posledních patnácti letech. Jsou mezi nimi bývalá vězenkyně v Terezíně Zdenka Fantlová, která vzpománá na terezínské divadlo, Jarmila Doležalová informuje o tragedii v Ležákách a osudu ležáckých dětí, Zdeněk Hron o anglických jezerních básnících, Ivana Polley o zpravodajské službě CIO v Británii, Milan Kocourek o Češích a Slovácích v Londýně na začátku první světové války, nebo Roger Darlington o nočním stíhači Karlu Kuttelwasherovi. Sborník vychází díky grantu českého minsiterstva zahraničí v nevelkém nákladu a zaujme širokmou čtenářskou obec, zvláště ty kdo se zajímají o Británii a československý zahraniční odboj. 

Pátek 4. 11.

Koncert Wohnout – Eurocentrum, Jablonec nad Nisou

Oslavte s kapelou Wohnout 20 let existence. Očekávat můžete úplně nový playlist, který bude obsahovat skladby ze všech desek, co kdy kluci vydali. Přivezou si vlastní světelný i zvukový park a i nový merchandising. Bude to velké a legendární.

Koncert Mandrage – KD Crystal, Česká Lípa

V loni jste kapelu mohli vidět v Liberci, letos budou nejblíž v České Lípě, proto si nenechte ujít Všechny kočky Tour, part II.

Boulderový kolotoč 2. kolo – Makak Lezecká aréna, Jablonec nad Nisou

Již 2. kolo 4. ročníku kolotoče závodů konaných v Makak- Lezecké aréně v Jablonci nad Nisou. Závod bude stylem FLASH na přibližně 20-30ti boulderech různých obtížností. Na lezení je tentokrát stanoven limit 5 hodin. Zaleze si úplně každý. Za vylezené bouldery se sbírají body do celkového pořadí závodu. Dohromady bude závodů 6. Na konci každého kola budou vyhlášeni vítězové a na posledním závodě i celkový vítězové celého kolotoče Závod je omezen na lezce ročník 2003 včetně. Pro mladší ročníky bude připraveno sobotní klání od 9:00- 11:00 hodin, ve stejném duchu jako závod páteční.

Už jsme doma + Budoár staré dámy, BUNKR Rock Club, Liberec

Budoár staré dámy existuje od roku 1998 a příští rok vydá 5. oficiální album. V tvorbě sází na to, že zhudebňuje české básníky i život samotný. O tom všem zpravuje posluchače velmi naléhavě a živelně, prostřednictvím nezaměnitelného hlasu zpěvačky Marty. Letos na podzim je kapela plnoletá a v zimě se v ní narodí další mládě. Srdečně a z plných plic i průdušnic zve na poslední návštěvy před očekávaným mateřstvím a s ním spojenou koncertní pauzou. Abyste se cítili jako doma, pozvali si oblíbenou kapelu Už jsme doma.

Open Mic – Knihkupectví a antikvariát Fryč, Liberec

Večery Open Mic vždy první nebo druhý pátek v měsíci. Kdejaké umění ve skvělém balení. Hudba, literatura, divadlo, výtvarno. Přijďte za jedinečným divácký zážitek - spojení různých umělců a žánrů vytváří neopakovatelnou atmosféru. Hlavním hostem je Horana a syn, world music ze slovenských hor, korýtkové housle, kytara, fujara. Vystoupí také Marek Zemenčík a Marek Korpáš, folk rock ve dvou.

Sobota 5. 11.

SLAM POETRY 2016 - KVALIFIKACE MCR, Kino Varšava, Liberec

V sobotu se koná kvalifikační kolo pro Mistrovství ČR ve slam poetry 2016. Vítěz postupuje do finále, kde soutěží dvanáct nejlepších z České republiky o titul mistra ČR, 30 000 Kč a právo reprezentovat na European Slampionship 2017.

Pondělí 7. 11.

Science Café – Knihkupectví a antikvariát Fryč, Liberec

Křemíkové nanokrystaly patří k nejunikátnějším nanomateriálům dnešní doby. Nejen že jsou netoxické, ale jsou biokompatibilní a v přírodě rozložitelné. Jejich použití je široké, od použití v LED diodách až k nosičům léčiv a hlavně pozorování biologických pochodů v buňce. Tyto nanokrystaly mohou být dokonce použity jako léčivo při léčbě rakoviny a při jejich rozkladu v těle dostáváme látky, které jsou například v pivu. Je zajímavé, že u tohoto materiálu, jenž je zkoumán poměrně dlouhou dobu, existují stále nezodpovězené otázky, např. jaký je původ jeho luminiscence. Přijďte si popovídat nejen o křemíkových nanokrystalech, ale i o aplikacích nanomateriálů v medicíně nebo i o tom jak se v Česku daří dělat zajímavou vědu. Přednášejícím bude Mgr. Anna Fučíková Ph.D. z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Samuraj – cesta bojovníka – Nová Akropolis, Liberec

Pod vlivem některých filmových či literárních děl mohou naše představy o samurajích obsahovat vizi bojovníka stavícího svou čest nad lidskost a milosrdenství, anebo se naopak objevuje romantický a příliš idealizovaný obraz. Jaká však byla skutečnost? Co a proč formovalo tyto pro nás zvláštní představitele tradiční japonské kultury? Co museli vykonat a jaké zkoušky podstoupit? Jaké hodnoty je vedly v tak výjimečném způsobu života? Na tyto a další otázky se  pokusí odpovědět přednáška s videoprojekcí v Nové Akropoli.

Malajsie – Experimentální studio, Liberec

Vzpomínáte na Sandokana a lady Mariane, perlu z Labuanu? Tak máte alespoň hrubou představu o tom, jak Malajsie vypadá. Labuan je malý malajský ostrov, ale v rámci povídání cestovatele a fotografa Topiho Piguly se můžete pohybovat většinou po pevninské části Malajsie. Navštíví nejen největší prales Taman Negara, ale i romantickou Melaku či megapoli Kuala Lumpur. V zemi je státním náboženstvím islám, ale taoistické i buddhistické svatostánky pokojně existují vedle mešit. Jedinou nepříjemností byly suchozemské pijavice a prosincové teploty atakující třicetistupňovou hranici. Povídání bude o varanech, lidech či čínských čtvrtích i palmě, jejíž produkty je v módě odsuzovat, ale málokdo zná její správný název - olejnice guinejská.

Úterý 8. 11.

ESTER KOČIČKOVÁ & MOODY CAT BAND – Experimentální studio, Liberec

Jazzové standardy nestandardně. Herečka, textařka a šansoniérka tvoří české ekvivalenty k původním textům těch nejkrásnějších, nejhranějších a nejvlezlejších jazzových písní, které kdy vznikly. Spojení známých písní a originálních Esteřiných textů oslovuje širší publikum, zdaleka nejen to jazzové.

Středa 9. 11.

Muzikál Děti Ráje – Home Credit Arena, Liberec

Děj netřeba dlouze představovat. Jde o jeden z nejúspěšnějších muzikálů poslední doby obsahujicí důvěrně známé písničky vašeho mládí nebo mládí vašich dětí či rodičů. Písně nestárnou, možná vás štvou, možná je milujete. Písničky Františka Janečka, Michala Davida, Zdeňka Bartáka a skupiny Kroky hrají v muzikálu Sagvana Tofiho hlavní roli. Možná je tenhle příběh, který začal na diskotéce v 80. letech i vaším příběhem. Trocha romantiky, maličko nostalgie, humor, zábava, ale i nadhled.

Autoři

Štítky Wohnout, Liberec, Mandrage, Děti ráje, přednáška, hudební skupina, Londýn, muzikál, Česká Lípa, Home Credit, Velká Británie, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ PŘEHLED: Wohnout, Mandrage a Děti Ráje. V listopadu je z čeho vybírat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.